Liniştea de dinaintea furtunii la graniţa României cu Serbia. Cât de pregătiţi suntem pentru a primi refugiaţi din Orientul Mijlociu: „E o mare problemă!” | adevarul.ro

Situaţia imigranţilor din Balcani şi din apropierea graniţei cu România, în special de la frontiera dintre Serbia şi Ungaria, a pus în alertă şi autorităţile din ţara noastră.

Ştiri pe aceeaşi te

EXCLUSIV Refugiaţii care au speriat Europa. O noapte la gardul care se…

Ridicarea gardului de sârmă ghimpată de către Ungaria, pentru a împiedica invazia refugiaţilor din Serbia, ar putea crea un scenariu dramatic pentru România: refugiaţii care doresc să ajungă cu disperare într-o ţară Occidentală să îşi aleagă o nouă rută, cea prin România.

 

Deocamdată, acest scenariu este privit cu rezervă de autorităţi. Problema se află în mâinile Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI), Departamentul Azil şi Integrare (DAI) – structură specializată a Ministerului de Intern, şi Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), care sprijină guvernul în consolidarea sistemului de azil şi a legislaţiei în materie de azil.

 

„Inspectoratului General pentru Imigrări se ocupă de cererile şi dosarele celor care solitiă azil, ei sunt cei care le procesează cererile şi dau o decizie. IGI administrează cele şase centre regionale de recepţie şi proceduri pentru solicitanţii de azil: la Timişoara, Galaţi, Rădăuţi, Giurgiu şi Şomcuta Mare. Însă nu toţi solicitanţii de azil sunt cazaţi în centre, mulţi prefer să locuiască în oraş”, a declarat Gabriela Leu, purtător de cuvânt al Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR).

 

Centru pentru tranzit de la Timişoara, unic în lume

 

Centrul de la Timişoara este unul special, practic unic în lume. Acestea este împărţit între UNHCR – care a înfiinţat Centrul de Tranizt în Regim de Urgenţă, care primeşe refugiaţii în drumul lor spre destinaţia aleasă, şi IGI.

 

„Centrul de Tranzit de la Timişoara este unic în lume. A fost înfiinţat în 2008, în urma unui acord între Guvernul României, UNHCR şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, semnat la .Aici ajung cei care urmează să fie relocaţi într-o altă ţară. Ei sunt scoşi de UNHCR din pericol, aduşi în România pentru a rezolva dosarele lor, iar apoi pleacă în altă ţară, în SUA, Australia, Marea Britanie, Canada, Norvegia, Olanda şi Suedia. Centrul poate primi 200 de persoane aflate în tranzit. Ei sunt refugiaţi în tranzit. Vin şi pleacă, există un flux. În paralel, IGI are în acelaşi perimetru un centru cu 50 de locuri pentru solicitanţii de azil”, a mai declarat Gabriela Leu.

 

Structuri guvernamentale care se activează în cazul de urgenţă

 

Numărul de cereri de azil inregistrate în Romania în ultimii ani a fost relativ constant, în medie 1.500 cerer pe an, cu excepţia perioadei 2011-2012 când au fost înregistrate 2.064 şi respectiv 2.982 cereri (flux mai mare datorat Primaverii Arabe).

 

„În cazul în care numărul azilanţilor va creşte, se va face o redistribuire la toate centrele de cazare din ţară. Există planuri pentru a face faţă creşterii numărului de solicitanţi de azil. Este un plan pus la cale de IGI şi alte structuri guvernamentale care se activează în cazul de urgenţă. Nu avem cum să facem estimări şi presupuneri. Totul depinde de traseele pe care le aleg migrabnţii pentru a ajunge în Uniunea Europeană. Aceşti oameni sunt epuizaţi, debusolaţi, vor să ajungă cât mai repede la destinaţie. Dar nu putem prezice se ce va întâmpla. Cert este că suntem pregătiţi. Dar se poate schimba totul în orice moment. În acest moment UNHCR face presiuni pe ţările din jur să îi primească pe refugiaţi, să le ofere cazare şi asistenţă, să primească ajutorul necesar. Este vorba de organizaţie a Naţiunilor Unite, ca atare problema trebuie rezolvată la nivel de diplomaţie ca ţările din Europa să găsească modalităţi legale să accepte refugiaţii. Ei nu pot fi trimişi înapoi. Trimiterea lor în ţarile de

via Liniştea de dinaintea furtunii la graniţa României cu Serbia. Cât de pregătiţi suntem pentru a primi refugiaţi din Orientul Mijlociu: „E o mare problemă!” | adevarul.ro.

Leave a Reply: (What... You're shy?)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s