Preotul Greco-catolic Moise Nora Noac (Novac): nascut in Hațeg

image

Moise Sora Noac(Novak) a fost un cleric greco-catolic, poet şi traducător din clasicii latini, în special Ovidiu şi Virgiliu.

A fost un spirit enciclopedic, aidoma atâtor alţi cărturari români transilvăneni ai epocii. A militat pentru impunerea literelor latineşti şi înlocuirea celor slavone, pentru traducerea clasicilor antici în limba română, depunând eforturi pentru dezvoltarea învăţământului românesc pe plaiurile Sătmarului.

S-a născut în data de 1 august 1806, în oraşul Haţeg/Hátszeg/Hatzeg, Marele Principat al Transilvaniei şi a murit în 13 dec. 1862, în satul Bozânta Mare/Nagybozinta/Gross-Böschendorf, comitatul Sătmar.
Studii la Haţeg, la gimnaziile din Blaj/Blasendorf/Balázsfalva şi Alba Iulia/Gyulafehérvár/Karlsburg, apoi studiază Filosofia şi Dreptul la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg, Teologia la Oradea Mare/Nagyvárad/Großwardein.

Preot (din 1831) în parohiile: Auşeu/Kisősi/Wöschei, Oradea, Fiziş/Füzegy/Fissegg, toate în comitatul Bihor, Bicău/Papbikó/Wickau, Homorodul de Mijloc/Középhomoród/Mitterhamroth, Ardusat/Erdődszád/Waldhütten şi Bozânta Mare, în comitatul Sătmar.

A publicat lucrări teologice, poezii originale, traduceri din Virgiliu (Bucolica, Georgica. Eneida) şi Ovidiu (Tristele); cele mai multe din traducerile sale au rămas în manuscris. în volum: Tresvire muzelor romane, Oradea, 1883; alte colaborări la “Foaia pentru minte, inimă şi literatură“, “Gazeta Transilvaniei”, ş.a.

Leave a Reply: (What... You're shy?)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s