Pagini de istorie: 30 aprilie,1711

image

image

image

image

image

În 30 aprilie 1711, se semnează Pacea de la Satu Mare, în maghiară Szatmári béke, în germană Friede von Sathmar, între Casa de Habsburg, reprezentată de regele Carol al VI-lea, în germană Karl VI, în maghiară VI. Károly néven német-római császár, în acelaşi timp şi rege al Ungariei şi Croaţiei sub numele de Carol al III-lea(III. Károly magyar király, Karl III von Ungarn), Stările nobiliare maghiare şi rebelii curuţi, conduşi de principele Transilvaniei, Francisc II Rákóczi/II. Rákóczi Ferenc/Franz II. Rákóczi, punându-se astfel capăt Războiului curuților/Rákóczi-szabadságharc/Kuruzenkrieg oder Freiheitskampf von Franz II. Rákóczi, care dura din 1703.

Curuţii au fost învinși în mod decisiv de o armată habsburgică, în Bătălia de la Trencsén din 1708, rebelii practic nu şi-au mai revenit niciodată, după această înfrângere.
În noiembrie 1710, mareşalul Pálffy János, numit negociator şef de către Prinţul Eugeniu de Savoia, a contactat pe comandantul curuților, Károlyi Sándor și a realizat un prim armistițiu, pe 13 ianuarie 1711.

Pálffy și Rákóczi s-au întâlnit în Vaja, Ungaria, la 31 ianuarie; cu toate acestea, Rákóczi a respins condițiile de pace prevăzute. La 21 februarie, a plecat în Polonia pentru a solicita sprijin de la ambasadorii țarului Petru cel Mare, care era totuși implicat în Marele Război de Nord şi avea un interes imediat în a-l ajuta pe principe.
El l-a numit pe Károlyi Sándor comandant-șef al cetăților rămase în stăpânirea curuților și a interzis în mod explicit, orice negocieri de pace.

Károlyi a ignorat ordinul și a convocat o adunare a insurgenților curuţi la Szatmár/Satu Mare/Sathmar, la 4 aprilie 1711, care decide să accepte conditiile de pace preliminare și a ordonat încetarea ostilităţilor.

La 17 aprilie, împăratul Iosif I a murit și a fost succedat de fratele său Carol VI, care a avut un interes vital în încetarea acțiunilor militare, în scopul de a obține efectiv, coroana maghiară.
Trimișii lui a ajuns în Satu Mare, unde feldmareșalul Pálffy János și Károlyi Sándor au ajuns în curând la un acord.

Rákóczi, furios, a refuzat orice concesie; cu toate acestea, el nu a mai putut face nimic și s-a reîntors în Polonia.
Ceremonia de semnare a avut loc la 1 mai 1711 de către Pálffy, Károlyi, împreună cu delegaţia imperială a nobililor maghiari, curuților și trimișilor din Transilvania.

În baza termenilor acordului, împăratul Carol VI a promis să mențină integritatea atât a Transilvaniei și a Stărilor nobilimii din Ungaria. Mai mult, cei 12000 de curuţi, au jurat credinţă Casei de Habsburg, pe câmpia de la Majtény, de lângă Satu Mare.

Leave a Reply: (What... You're shy?)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s