Îl cunoaște cineva pe Gabriel Sabău?

image

Îl cunoaște cineva pe Gabriel Sabău?
Avem o datorie, să nu îi uităm, pe Gabriel Sabău și pe alții ca el. Ei au murit în uniforma statului român.
Gabriel Vasile Sabău s-a născut în 1902. A luptat pe Frontul de Est cu rangul de soldat (este posibil să fi fost ofițer sau subofițer, judecând după vârstă, iar gradul de soldat să fi fost doar cel declarat celor care l-au capturat). A fost luat prizonier în timpul ofensivei sovietice din 1944-1945. A ajuns într-un lagăr de prizonieri de pe teritorul Estoniei (lagărul 289 din Kohtla Jarve). Din arhivele sovietice rezultă că a murit la scurtă vreme după încheierea războiului, la 27 Mai 1945. A fost îngropat în ceea ce documentele vremii numesc “Cimitirul 152”.
De atunci nu s-a mai știut nimic despre el.
Instituțiile din România nu mi-au răspuns la cererile de identificare a rudelor militarilor români al căror nume, date ale decesului și locuri de înhumare le-am descoperit în Estonia.
Cineva și-a adus aminte totuși de Gabriel Sabău. Este vorba despre fundația germană a cimitirelor de război. Pe una dintre plăcile memoriale din Kohtla Jarve se află și numele său (scris “Sabo”; documentele sovietice, unele scrise de mână cu litere chirilice, îl menționează și ca “Sabol”).
Dacă Gabriel Sabău mai are copii, aceștia trebuie să fie foarte bătrâni. Dar poate că mai există nepoți sau alte rude. Poate mai sunt, în satul lui, oameni care, copii fiind, își aduc aminte de un vecin care a plecat la război și nu s-a mai întors din Rusia.
În Estonia mai sunt alți 14 militari ca Gabriel Sabău. Nu toți au o placă, fie ea și germană, la căpătâi.

Advertisements

Leave a Reply: (What... You're shy?)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s