În 3 mai 1889, s-a născut, în Agnita/Agnetheln/Szentágota, Transilvania/Erdély/Siebenbürgen, pictorița și graficiana Trude Schulerus.
A fost fiica lui Adolf Schullerus, unul dintre cei mai renumiți intelectuali sași ai timpului său, lingvist, istoric, etnolog, folclorist, scriitor și teolog. Între 1919-1926 a fost senator din partea Partidului German din România.
Ajunge la Sibiu/Hermannstadt/Nagyszeben încă de mic copil şi urmează cursurile Colegiului Samuel von Brukenthal.
A studiat pictura la Sibiu și Munchen, între anii 1906 – 1914.
Până în 1923 a pictat cu precădere schițe, acuarele și pânze pe ulei reprezentând peisaje natale care vor fi expuse publicului în 1922 în cadrul unei prime expoziții proprii.
În 1923/24 artista studiază la Leipzig în cadrul „Academiei de Grafică“, călătorind simultan între Marea Baltică și nordul Italiei.
Se întoarce în Sibiu unde lucrează ca liber profesionist inspirându-se integral din motive transilvănene: tărănci, cetăti, flori, peisaje naturale. Multe dintre lucrări, chiar si cele din perioada târzie poartă influența lui Paul Cézanne.
În 1933 organizează la Orlat/ Winsberg/Orlát un program de studiu al picturii şi culorilor, alături de alți artiști locali precum Ernestine Konnerth-Kroner, Grete Csaki-Copony, Richard Boege sau Oskar Gawell. În urma acestui program ei propun o nouă teorie a culorii.
Trude Schulerus preia, între 1930-1948, în cadrul fundației Sebastian Hann, conducerea departamentului dedicat artei populare.
Este înmormântată în Cimitirul Municipal din Sibiu.