În 9 mai 1892, s-a născut Prinţesa Zita de Bourbon-Parma, ultima împărăteasă a Austriei, regină a Ungariei şi a Boemiei.

image

În 9 mai 1892, s-a născut Prinţesa Zita de Bourbon-Parma, ultima împărăteasă a Austriei, regină a Ungariei şi a Boemiei.

Fotografie de la nunta Arhiducelui Carol al Austriei și a Prințesei Zita de Bourbon-Parma, la Palatul Schwarzau, din apropierea Vienei, din 21 octombrie 1911.

Carol I a fost ultimul împărat al Austriei (1916 – 1918) și totodată ultimul rege al Ungariei (sub numele de Carol al IV-lea), ultimul rege al Boemiei (sub numele de Carol al III-lea) etc.

Unele surse spun că prințesa ar fi fost în spatele încercărilor soţului său de recâştigare a tronului Ungariei, unde monarhia fusese reinstaurată sub regenţa amiralului Horthy.

În 1982, guvernul austriac i-a redat dreptul de intrare în Austria, cu toate că prințesa nu a renunţat niciodată la pretenţiile asupra tronului.
Este înmormântată în Cripta Imperială din Viena, beneficiind, în 1989, de funeralii fastuoase la care au participat oficiali şi lideri politici, inclusiv un reprezentant al papei Ioan Paul al II-lea.

Leave a Reply: (What... You're shy?)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s