Scrisoare deschisă a Doctorului Primar Ioan Greceanu adresată Agentiei Nationale a Medicamentului si Ministerului Sanatatii

Am trimis Agentiei Nationale a Medicamentului si Ministerului Sanatatii urmatoarea scrisoare:
“Stimati responsabili,
De 3 luni lispeste din farmacii un medicament esential pentru sanatatea si viata unor pacienti cu risc de tromboembolism, medicamentul Sintrom 4 mg care este singurul acenocumarol sub forma de tablete ce se pot doza corespunzator (Echivalentul Trombostop 2 mg nu poate fi divizat in fractiuni de 1 mg sau 1/2 mg si are concentratii variabile pe tb, asa ca necesita control frecvent al efectului si prezinta risc de subdozare sau supradozare producatoare de hemoragii grave — sunt medic si stiu despre ce vorbesc pentru ca am folosit aceste medicamete si pentru pacientii mei si pentru mine zeci de ani).
Lipsa acestui medicament a fost motivata de cei de la MS prin schimbarea producatorului, ceea ce nu este o justificare corecta pentru ca puteau fi luate masuri ca in perioada de tranzitie sa fie acoperita piata printr-o suplimentare a stocului.
In urma cu trei saptamani a aparut medicamentul produs de o noua firma, dar in cantitate insuficienta si s-a epuizat rapid. De atunci nicio farmacie din Bucuresti nu mai are medicamentul si nimeni nu mi-a putut oferi un termen in care acesta va aparea din nou.
Consider ca sunteti deplin responsabili de aceasta lipsa a medicamentului ce poate avea consecinte grave asupra multor pacienti si ca ar trebui sa va implicati imediat pentru corectarea situatiei.
Va avertizez ca, in cazul in care medicamentul nu va aparea pe piata in cel mai surt timp, ma voi adresa DNA pentru a face cercetari, considerand ca lipsa acestui medicament este provocata cu intentie, de catre cei responabili, prin abuz in serviciu in favoarea firmelor care produc anticoagulante concurente, mult mai scumpe si cu efect neverificabil. Inlocuirea acenocumarol cu dabigatran creste cosutul tratamentului de 40 de ori, de la 10 lei pe luna la 400 de lei pe luna, bani ce se vor acoperi din fondurile CNAS, deci ale noastre, ale asiguratilor, medicamentul fiind compensat.
Astept raspuns rapid si actiune imediata pentru remedierea situatiei
Dr. Ioan Mihai Greceanu, medic primar medicina interna si gastroenterologie”

Leave a Reply: (What... You're shy?)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s