In linie dreaptă : Identitatea poloneză este religioasă, catolică, e conservatoare. Noi, ca polonezi, facem referire la ideile fundamentale care au creat Europa.

http://inliniedreapta.net/bronislaw-wildstein-identitatea-poloniei-e-catolica-republicana-si-conservatoare/

Identitatea poloneză este religioasă, catolică, e conservatoare. Noi, ca polonezi, facem referire la ideile fundamentale care au creat Europa. Fiindcă Europa este o comunitate culturală, rezultând din religie. Ar fi mult de spus pentru a o descrie, în orice caz, este evident că religia a reușit să creeze această cultură occidentală europeană deosebită, care a strălucit și a devenit dominantă.

În acest moment avem de-a face cu o criză a acestei culturi. Cercurile dominante din UE au o tendință către o foarte profundă autocontestare, către respingerea acestei tradiții, către construcția unei culturi cu totul noi.

Nu este acum momentul să vorbim despre ce înseamnă ideologia dominantă de stânga-liberală a UE, care aruncă în aer toate identitățile tradiționale ale omului, începând de la cea națională, cea de familie, până la identitatea sexuală. Omul rămâne o monadă, singuratică, pretins autocreatoare.

Față de aceasta, polonezii – în orice caz, guvernul actual, majoritatea actuală – răspund că noi aparținem tradiției republicane de comunitate națională, deschisă altor comunități, dar, mai înainte de toate, constituită în jurul tradiției noastre culturale, religioase. Iar asta trezește o uriașă respingere din partea UE. Se poate spune că în UE, și în general în Occident, acest război cultural a fost câștigat de către cercurile contestatare. Dar în Polonia nu e așa. Nici în Ungaria. Nici în România, dar nu mă voi pronunța eu despre asta. Eu pot spune despre Polonia. Aici majoritatea polonezilor sunt legați de această tradiție, atât religioasă, cât și culturală.

Această tensiune este foarte puternică și se traduce și în consecințe politice. Lucrurile sunt complicate, voi încerca să le simplific. Este vorba de relațiile dintre puterea politică, adică puterea democratică rezultată din alegeri, și sistemul juridic. UE încearcă să impună această ideologie dominantă cu ajutorul unor norme legale. E adevărat că acel „tratat constituțional“ european nu a trecut. Dar în mare măsură ideile sale au fost încorporate în Tratatul de la Lisabona și în acea Cartă a Drepturilor Fundamentale. Carta, de exemplu, lovește foarte puternic în identitățile tradiționale, în familie. Expunerea permanentă a minorităților aruncă în aer acea comunitate care, totuși, este majoritatea. Nu este vorba să nu dăm drepturi minorității, ci ca majoritatea să fie, totuși, aceea care determină care este identitatea ei și cultura ei.

Așadar, sistemele legislative slujesc în mare măsură impunerii acestor norme. Diferitele forme de corectitudine politică fac de-a dreptul imposibilă articularea ideilor tradiționale. Este ceva foarte caracteristic în ceea ce privește puterea judecătorească, inclusiv în Polonia. În Polonia, s-a făcut mare scandal, susținându-se că noua putere vrea să distrugă independența puterii judecătorești, adică a Curții Constituționale mai ales. În primul rând, nu vrea să o distrugă. Dacă adversarii noii puteri nu ar fi atât de ipocriți, ar vedea că, înainte să cadă, guvernul liberal al Platformei a încercat să aleagă judecători de rezervă pentru Curtea Constituțională. I-a și ales, iar PiS a protestat. În cazul a doi dintre judecători este evident, în cazul celorlalți trei, chestiunea este mai discutabilă. Și, oricum, la Curtea Constituțională vor fi zece judecători legați de puterea precedentă, de liberali, și doar cinci noi – numiți în timpul mandatului PiS. Dar acuzația este că PiS a ocupat Curtea Constituțională.

Trebuie să amintim și că în timpul scurtelor guvernări PiS din intervalul 2005-2007, Curtea Constituțională în Polonia s-a comportat aproape ca o a treia cameră a parlamentului. De aceea, temerile că așa se va comporta și acum Curtea Constituțională, mai ales în acea configurație aleasă prin încălcarea legii de către PO în vara anului trecut, au determinat PiS să reacționeze puternic. PiS vrea să reformeze puterea judecătorească, să fie independentă, dar nu ca juriștii să facă imposibilă acțiunea unui guvern ales democratic.

Iar când se vorbește de o „lovitură la adresa libertății media“ este cu atât mai ridicol, cu cât pe vremea guvernărilor PO au fost îndepărtați toți criticii puterii din media publice. Atunci n-am auzit niciun protest.

Toate acestea se situează în cadrul războiului cultural. Eu dau aici exemplul Ungariei, care, poate românilor nu le place, dar eu amintesc totuși că puterea dinaintea lui Orban, Gyurcsany și ceilalți, era o putere monstruos de coruptă, care a distrus în mare măsură Statul maghiar. Iar atunci, UE nu a protestat câtuși de puțin. Imediat după venirea la putere a lui Orban, au început marile proteste. Desigur, din motivele cunoscute, cercurile dominante ale UE sprijină anumite forțe în țările noastre și încearcă să le elimine pe altele – tocmai pe acelea care nu corespund opțiunii lor ideologice.

http://inliniedreapta.net/bronislaw-wildstein-identitatea-poloniei-e-catolica-republicana-si-conservatoare/

Leave a Reply: (What... You're shy?)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s