Post comunismul în România: şomajul era necunoscut Românului, după război ori aveai seviciu ori erai în puşcarie…somajul a “migrat” în România odată cu dărâmarea comunismului!

Mariana, 60 de ani și aproape 8 luni, pe bancă în Kiseleff. Pare că a ieșit la o plimbare înainte de a merge la o piesă de teatru, dar banca această îi este pat de aproape o lună.

De câțiva ani, o vedeam pe stradă, și precum restul oamenilor întorceam capul după doamna îmbrăcată elegant, și mă întrebam care este povestea ei. În decembrie 2016 mi-am făcut curaj: am oprit-o să vorbesc cu ea și i-am spus că aș vrea să o fotografiez. Am stat de vorbă aproape o oră în frig, iar ea mi-a povestit despre viață, filme și iubirea vieții ei, soțul care i-a murit acum 14 ani. A rămas că o să ne întâlnim într-o zi să o fotografiez și să îmi povestească mai multe.
Acum câteva zile am întâlnit-o în parc și am aflat că a fost nevoită să plece din garsoniera ei pentru că a rămas fără bani de chirie. Când vorbesc cu ea îmi zâmbește și îmi vorbește senin. O întreb cum de încă își păstrează optimismul și îmi spune “Asta nu este optimism, este auto-control.”
Când am vorbit prima oară, Mariana mi-a spus că ea crede că nimica nu este întâmplător, până și faptul că noi două ne-am întâlnit trebuie să se însemne ceva. Aș vrea ca asta să fie adevărat. Mariana își dorește două lucruri acum: să își găsească o slujbă fie că farmacistă (profesia ei timp de 21 de ani), fie ca vânzătoare de haine sau cosmetice, și un loc unde să doarmă până strânge suficienți bani că să își găsească altă chirie.

Sharing is caring.

Leave a Reply: (What... You're shy?)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s