LIVE Zi neagra in Parlament. Legea privind organizarea judiciara, adoptata pe articole. S-a trecut la legea CSM | Mobile

http://m.ziare.com/politica/live-zi-neagra-in-parlament-psd-si-alde-vor-sa-treaca-la-foc-automat-proiecte-controversate-1492999

Acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii implica acceptarea lor.Afla detalii aici ACCEPT

Ziare.com

Actual Politic Business Sport Life 

1 / 52 stiri

<>

A   A   A

LIVE Zi neagra in Parlament. Legea privind organizarea judiciara, adoptata pe articole. S-a trecut la legea CSM

LIVE Zi neagra in Parlament. Legea privind organizarea judiciara, adoptata pe articole. S-a trecut la legea CSM
Foto: Facebook / Camera Deputatilor

Zi de foc miercuri, 13 decembrie, in Camera Deputatilor. In timp ce atentia intregii tari este atintita asupra regelui Mihai, care in aceasta dimineata s-a intors pentru ultima data in Romania, majoritatea PSD-ALDE baga la foc automat la vot proiecte controversate.

Puterea a reusit deja sa schimbe Regulamentul Camerei Deputatilor, ca sa astupe gura Opozitiei.

Dupa modificarea Regulamentului, amendamentele aduse la un proiect se pot vota in bloc, iar Opozitia nu va mai putea intarzia adoptarea Legilor Justitiei, pe care coalitia PSD-ALDE le vrea trecute de prima Camera pana la Craciun.

Tot azi, UDMR va primi un cadou legislativ din partea Puterii. Este vorba despre infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures, care este programata sa treaca in procedura de urgenta, cu toate ca, in mod normal, data la care se implineste termenul constitutional pentru dezbatere si vot final este 12 martie 2018.

Ziare.com transmite principalele momente si declaratii in format LIVEtext:

18:25 – S-au terminat dezbaterile, s-a trecut la votul pe articole.

17:53 – Catalin Predoiu, deputat PNL:“La aceasta lege ati votat 18 articole pe ora. Asta nu e legiferare, e vandalizare. Nu aveati timp sa cititi aceasta lege. Totul a pornit de al un vis al domnului Toader: sa ia Inspectia Judiciara. Ceea ce faceti azi este o prostie.”

17:42 – S-au votat timpii pentru dezbaterile generale, fiind la fel ca la Legea 303: 5 minute pentru fiecare grup parlamentar, 2 minute pentru neafiliati, iar pentru amendamente s-au alocat 30 de minute.

17:40 – Florin Iordache citeste raportul proiectului de lege.

17:32 – Incep dezbaterile la Legea 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliul Superior al Magistraturii, a treia din pachetul Legilor Justitiei.

17:31 – Dezbaterea si votul pe articole la Legea 304/2004 s-au incheiat. Nu au fost aprobate alte amendamente fata de cele adoptate in comisia speciala.

16:55 – Se voteaza la foc automat, prin ridicare de mana.

“Cine este pentru? 164. Impotriva? 48. Abtineri? 23. Colegi care nu opteaza? Adoptat!”, anunta rand pe rand Gabriel Vlase.

Un deputat al Opozitiei vine la microfon: “Prin noul regulament publicat azi in Monitorul Oficial ati eliminat votul pe articole. Ati scris o procedura proasta, macar respectati-o. Asta era un articol fara amendamente”, a sustinut reprezentantul Opozitiei.

“A-ncercat si el”, a replicat presedintele de sedinta, mergand mai departe cu votul pe articole.

16:30 – Timpul alocat pentru dezbaterea amendamentelor s-a terminat si se trece la votul lor.

15:47 – Se reia sedinta. Gabriel Vlase anunta ca sistemul electronic de vot nu functioneaza, astfel ca in cazul in care nu se remediaza pana la votul final, acesta se va face prin apel nominal.

15:40 – Liderul eurodeputatilor social-democrati romani, Viorica Dancila, sustine intr-un comunicat ca modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor introduce prevederi similare Regulamentului de Procedura al Parlamentului European, care au menirea de a da cursivitate procesului legislativ, informeaza News.ro.

15:25 – Deputatul USR Stelian Ion scrie pe Facebook ca a aflat ca maine, de la ora 11:00, in Comisia Iordache se vor macelari Codul Penal si Codul de Procedura Penala.

15:00 – S-a luat o pauza de 20 de minute.

14:48 – Deputatul Robert Turcescu anunta ca “PMP se retrage de la simulacrul de vot privind Legile Justitiei”.

14:43 – S-au incheiat dezbaterile generale, incep cele pe amendamente si articole.

14:34 – Intervine in cadrul dezbaterilor si presedintele comisiei speciale, Florin Iordache.

“Am intervenit pentru ca s-au spus foarte multe neadevaruri. Ne dorim o justitie independenta si, de aceea, am facut aceasta comisie speciala. Ce ne dorim noi este o reala depolitizare. A existat o dezbatere reala, veti putea sa contestati aceste legi. Noi vom demonstra ca avem dreptate.

Am participat si la elaborarea celor patru Coduri si printr-o dezbatere reala am luat cea mai buna decizie. Va deranjeaza ca am stabilit un termen maximal pentru hotararile judecatoresti? Va deranjeaza ca vrem sa avem niste judecatori independenti?”, a spus Iordache.

Iordache comisie
Foto: Captura Privesc.eu

14:27 – Stelian Ion, deputat USR, spune ca cei de la Putere nu au reusit in ianuarie sa isi realizeze cea mai apriga dorinta si incearca asta acum.

“Dorinta cea mai apriga pe care ati avut-o in ianuarie nu s-a putut realiza prin OUG si ati ajuns sa dati aparenta unei asa-zise dezbateri parlamentare. 6 mii de magistrati spun NU acestui proiect, CSM spune NU, Comisia Europeana spune NU, GRECO a spus foarte clar ca vor sa vada aceste proiecte pentru ca sunt ingrijorati”, a spus deputatul.

14:22 – Din partea grupului parlamentar PNL a luat cuvantul deputatul Catalin Predoiu. Acesta acuza faptul ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu e prezent la dezbateri.

“Faptul ca ministrul Justitiei nu este azi aici sa isi asume ceea ce urmeaza sa votati spune multe. Vreau sa va transmit un mesaj. Este ceva ce nu veti putea modifica: spiritul de independenta al magistratilor”, a spus el.

14:17 – S-au votat timpii pentru dezbaterile generale: 5 minute pentru fiecare grup parlamentar, 2 minute pentru neafiliati, iar pentru amendamente s-au alocat 30 de minute.

14:11 – In replica, Iordache spune ca deputatul PSD a fost desemnat de el sa citeasca raportul.

14:10 – Deputatul PSD Gilia Claudia a citit raportul, iar USR a contestat afirmand ca acest lucru trebuia facut de presedintele Comisiei, Florin Iordache.

14:08 – Deputatul PNL Ioan Cupsa a solicitat retrimieterea la Comisia Iordache a raportului pe Legile Justitiei pentru ca, afirma el, exista neclaritati si necorelari de texte, precum si prevederi neconstitutionale. Plenul a respins prin vot cererea.

14:07 – Au inceput dezbaterile la Legile Justitiei. S-a inceput cu Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara.

14:06 – Grupul parlamentar PNL cere o pauza de 30 de minute inainte de dezbaterea Legilor Justitiei. Se spune votului, insa este respinsa.

14:03 – Plenul dezbate acum proiectul de Lege privind aprobarea OUG nr.47/2017 pentru prorogarea unui termen si pentru modificarea art.13 alin. (1) lit.b) din Legea nr.232/2016 privind industria nationala de aparare.

13:20 – Se dezbate acum proiectul de Lege privind aprobarea OUG nr.71/2017 pentru modificarea si completarea ordonantei Guvernului nr.42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor.

13:15 – Raluca Turcan anunta ca modificarile Regulamentului Camerei Deputatilor au fost publicate in Monitorul Oficial. Astfel, Legile Justitiei pot fi votate acum rapid de catre PSD, ALDE si UDMR.

13:09 – Vicepresedintele Florin Iordache preia presedintia sedintei de plen.

Grupul PNL propune retrimiterea la comisie a propunerii legislative privind Educatia Fizica. Propunerea e respinsa prin vot.

Se trece la un alt punct de pe ordinea de zi – un proiect ce vizeaza validarea mandatelor alesilor locali.

12:52 – Proiectul merge la vot final.

Se continua cu celelalte proiecte de pe ordinea de zi. O ordonanta care vizeaza educatia fizica in scoli este trecuta ca fiind in procedura de urgenta, asa ca fiecare grup are dreptul la o singura interventie de la microfon, precizeaza presedintele de sedinta.

12:37 – Deputatul PNL Bogdan Hutuca spune ca plata defalcata a TVA “este una dintre cele mai mari aberatii fiscale de la taxa pe stalp”.

12:33 – Opozitia anunta ca va vota impotriva Split TVA.

12:20 – Este dezbatut acum proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr.23/2017 privind plata defalcata a TVA.


http://ro.adocean.pl/files/x/qfj/rnkdqec/phrnpolovp/300x450betterthings.jpg

Advertisement

12:09 – Eugen Nicolicea a luat cuvantul pentru a explica modificarea regulamentului, dar este fluierat din nou de deputatii USR.

12:08 – Deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu si-a pus o cruce rosie pe gura si a acuzat PSD de comportament dictatorial.

12:05 – Deputatul PNL Raluca Turcan: “Azi, PSD, ALDE si UDMR au creat cadrul ca un grup de interese cu comportament infractional sa decida dupa bunul plan pentru a-si salva pielea de propriile dosare in fata Justitiei”.

12:04 – Regulamentul Camerei Deputatilor a fost modificat. Au existat 176 voturi pentru, 88 impotriva, 3 abtineri, iar un deputat nu a votat. In sala sunt prezenti 268 de deputati. Astfel, in urma acestei modificari, timpii de dezbatere a unui act normativ in acest for au fost redusi semnificativ.

modificare regulament Camera

Foto: Captura Privesc.eu

11:59 – Se supune la vot solicitarea Ralucai Turcan, insa este respinsa. Asadar, votul va fi electronic.

11:58 – Raluca Turcan solicita ca votul final sa fie dat prin apel nominal.

11:40 – Sedinta de plen s-a suspendat pentru 5 minute. La ora 11.45 se va da votul final pe modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor.

11:34 – A luat cuvantul Eugen Nicolicea, din sala se aud fluieraturi.

11:22 – Gabriel Vlase ii taie microfonul, dar apoi este lasat sa isi continue discursul.

11:21 – Catalin Drula, deputat USR: “Hai sa nu ne mai dam dupa deget. V-ati enervat ca ati stat 11 ore saptamana trecuta si dati in cap procedurii”.

11:12 – “Acest regulament este in vigoare de 23 de ani. Sunt convins, si nu o spun cu ironie, ca foarte multi dintre cei care se afla in sala nu stiu despre ce este vorba.

In regulament se scrie ca modificarile trebuie distribuite deputatilor cu cel putin 3 zile inainte de vot. L-ati dat in urgenta. Nu inteleg care este urgenta. Doamnelor si domnilor deputati, nu votati ca oile lui Daea!”, a declarat deputatul PMP Robert Turcescu.

11:04 – Incepe votul pentru modificarea regulamentului Camerei Deputatilor.

10:55 – Raluca Turcan cere schimbarea ordinii de zi, astfel incat TVA Split sa fie mutata la inceput, ca sa se poata dezbate “lejer, serios, temeinic”, inainte de modificarea regulamentului prin care nu se vor mai vota amendamente.

Presedintele de sedinta ii spune ca s-a votat deja ordinea de zi. “Plenul e suveran, a decis o data acest lucru”, spune el, refuzand sa supuna la vot cererea liderului deputatilor PNL.

10:53 – Corneliu Bichinet (PMP) -“Articolul invocat de mine tine de bunul simt”, spune el referindu-se la Raluca Turcan.

“Nu te nasti femeie, devii. Nu te nasti politician, devii. Doamna Turcan vine spre microfon ca vrea sa fie privita. Am privit-o, dar dincolo de asta nu am inteles nimic. Va rog sa stopati ca in Parlament sa se instaleze anarhia. Saptamana trecuta cineva a venit cu tignal”.

Vlase ii da dreptate si anunta ca reduce numarul de interventii.

10:52 – Cristian Ghinea (USR): “Sunteti pe cale sa schimbati o norma procedurala care dateaza din 1994. Va intreb daca va simtiti bine in pielea dvs?”

I se taie microfonul inainte sa se pronunte pe procedura.

10:47 – Deputatul PNL Gabriel Andronache reclama noi incalcari ale regulamentului, subliniind ca pe ordinea de zi exista propuneri cu doua rapoarte. El cere retrimiterea la comisii, conform regulamentului.

In plus, “ordinea de zi nu poate fi completata daca nu exista acordul unanim al liderilor de grup”, subliniaza el, “s-a produs un abuz de procedura, in mod evident”.

“Plenul este suveran”, i-a replicat Vlase.

10:45 – Legea privind liceul din Targu Mures nu are raport inca, de aceea nu poate fi supusa la vot, mai ales ca este un subiect delicat, subliniaza un deputat al Opozitiei. Se cere scoaterea de la vot a tuturor proiectelor care nu au raport, potrivit regulamentului.

I se spune ca plenul s-a pronuntat deja pe ordinea de zi.

10:44 – Deputatul PNL Florin Roman spune ca asistam la o inovatie in Parlament, cu doua voturi finale in aceeasi zi. Roman acuza Puterea ca vrea sa lipeasca scotch pe gura, lipindu-si o bucata pe gura in mod ostentativ.

10:41 – Liderul deputatilor PSD, Ioan Munteanu, anunta modificarea regulamentului Camerei Deputatilor si precizeaza ca azi se voteaza si TVA Split, subliniind si alte modificari ale ordinii de zi, pe care liderii grupurilor Opozitiei le-au respins anterior prin vot, in comitetul liderilor.

Munteanu cere la 11:30 primul vot final, al doilea urmand sa aiba loc dupa epuizarea ordinii de zi.

Propunerile liderului PSD sunt supuse la vot si sunt adoptate cu 175 voturi pentru, 74 impotriva si 3 abtineri. Trece la vot si modificarea ordinii de zi.

10:37 – Vlase ii da replica lui Turcan, spunandu-i ca are o problema de ordin personal cand cere sistarea sedintei in memoria regelui Mihai si o supune la vot. Propunerea e respinsa.

Si a doua propunere pica la vot.

10:35 – Raluca Turcan invoca regulamentul Camerei cerand sistarea sedintei pentru a fi in acord cu ce simt romanii fata de fostul suveran.

A doua propunere pe care o face este sa nu se accepte nicio propunere de modificare a ordinii de zi, cum este cea facuta azi de liderul PSD, in comitetul liderilor. “Astazi, liderii PNL, USR si PMP au fost impotriva modificarii ordinii de zi, tot ce veti face astazi este cu incalcarea regulamentului. Va rog sa supuneti la vot! E nefiresc sa va bateti joc de democratie”, spune Turcan.

10:32 – Deputatul PNL Raluca Turcan, liderul de grup, intervine pe procedura, subliniind ca deputatii nu au primit toate documentele. Ea cere un moment de reculegere pentru regele Mihai, dupa care intreaba unde este Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor. I se taie microfonul.

10:31 – Incepe sedinta. Din din 328 de deputati sunt prezenti 231, anunta vicepresedintele Gabriel Vlase, cel care conduce sedinta.

Citeste si:Cum politizeaza PSD pe sest Inspectia Judiciara si cum foloseste moartea regelui pentru a trece toate Legile Justitiei

Citeste mai multe despre:
Deputatii au votat pe furis si in viteza Statutul magistratilor si amputarea Legii ANI. Opozitia acuza un grup infractional care saboteaza cu nemernicie JustitiaComisia Iordache a terminat Legile Justitiei. Maine merg la vot in plenul Camerei Deputatilor
Pe ordinea de zi se mai afla multe alte proiecte, ordonante, dar si o cerere de reexaminare din partea presedintelui Romaniei, referitoare la o ordonanta ce vizeaza impozitarea celor care obtin venituri suplimentare in urma dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale.

Opozitia sustine ca Puterea forteaza cadrul legal in vigoare.

Deputatul PNL Lucian Bode a relatat marti pentru Ziare.com cum i s-a “pus pumnul in gura” Opozitiei in comisia pentru Transporturi si ne-a dezvaluit inca de ieri ca pe ordinea de zi se va afla astazi proiectul ce vizeaza direct UDMR, dar si controversata modificare de regulament care ar urma sa fie rapid publicata in Monitorul Oficial.

Citeste si: Ceausescu ar fi mandru de PSD: Opozitiei i s-a pus pumnul in gura in Comisia de Transporturi. Unde sunt autostrazile despre care vorbim?

La randul sau, deputatul USR Tudor Benga spune ca daca PSD “executa planul” pe care il are, atunci astazi “vom asista la cel mai grav abuz de procedura parlamentara din aceasta legislatura”, pentru ca modificarea de regulament propusa a primit raport de respingere in comisie si “in mod normal nu are cum sa iasa adoptata astazi din plen”.

“Dar tovarasul Nicolicea este notoriu pentru incalcarea sistematica a regulamentului”, a comentat Benga, subliniind “zecile de abuzuri” comise de PSD la dezbaterile de marti din comisii pe marginea legii bugetului.

“Amendamentul, si dreptul de a-l depune, sustine si vota, e printre instrumentele de baza prin care noi va putem reprezenta. Iar PSD-ul e pe cale sa ne reduca drastic acest drept. Vom face tot ceea ce ne sta noua in putinta pentru a opri aceste abuzuri, dar e imperios necesar de inteles ca PSD-ul nu mai joaca de mult in interiorul regulilor“, a mai scris deputatul USR.

Citeste si:
Iordache vrea sa bage pumnul in gura Opozitiei. Modificarea de regulament a picat la vot in comisieCum explica unul dintre initiatori modificarea regulamentului Camerei Deputatilor dupa blocada impusa de USR

Facebook Share Tweet Google Share

 Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 18:30

 Sursa:Ziare.com
 Autor:Redactia Ziare.com

 Articol citit de 15066 ori

Vezi comentariile ( 41 )

Cele mai citite

O tanara a murit dupa ce a cazut in fata metroului. A fost impinsa de alta femeie, cautata acum de Politie

O tanara a murit dupa ce a cazut in fata metroului. A fost impinsa de alta femeie, cautata acum de Politie

Femeia care a impins o tanara in fata metroului a fost retinuta. Incercase sa omoare si o alta tanara

Femeia care a impins o tanara in fata metroului a fost retinuta. Incercase sa omoare si o alta tanara

LIVE Zi neagra in Parlament. Legea privind organizarea judiciara, adoptata pe articole. S-a trecut la legea CSM

LIVE Zi neagra in Parlament. Legea privind organizarea judiciara, adoptata pe articole. S-a trecut la legea CSM

Ar fi de neiertat ca Regele sa plece asa!

Ar fi de neiertat ca Regele sa plece asa!

Regele Mihai a fost adus in tara. Cortegiul funerar a plecat de la Castelul Peles spre Bucuresti (Galerie foto)

Regele Mihai a fost adus in tara. Cortegiul funerar a plecat de la Castelul Peles spre Bucuresti (Galerie foto)

Ultimele clipe din viata tinerei omorate la metrou: A incercat sa se salveze, dar a fost impinsa cu piciorul pe sine

Ultimele clipe din viata tinerei omorate la metrou: A incercat sa se salveze, dar a fost impinsa cu piciorul pe sine

Dezastru 3D pe banii Primariei: La Ploiesti le-a iesit zebra defecta

Dezastru 3D pe banii Primariei: La Ploiesti le-a iesit zebra defecta

Ceausescu ar fi mandru de PSD: Opozitiei i s-a pus pumnul in gura in Comisia de Transporturi. Unde sunt autostrazile despre care vorbim?

Ceausescu ar fi mandru de PSD: Opozitiei i s-a pus pumnul in gura in Comisia de Transporturi. Unde sunt autostrazile despre care vorbim?

MAE: Romanii stabiliti in Marea Britanie vor avea alt statut dupa Brexit

MAE: Romanii stabiliti in Marea Britanie vor avea alt statut dupa Brexit

Versiuni: mobil / Web

Contact  |  Ajutor

Termeni si conditii  |  Cookie

 

^

Top

A   A   A

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor

InvitatiBusinessStudent life

Advertisements

Leave a Reply: (What... You're shy?)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s