Numar foarte mare de firme cu actiuni la purtator in Romania: “Toate lucreaza cu statul” – Aktual24

http://www.aktual24.ro/numar-foarte-mare-de-firme-cu-actiuni-la-purtator-in-romania-toate-lucreaza-cu-statul/

16 decembrie 2017

Numar foarte mare de firme cu actiuni la purtator in Romania: „Toate lucreaza cu statul”

AK-24 | 15 DECEMBRIE 2017

POLITICA

Europarlamentarul Catalin Ivan a declarat vineri, la Iasi, ca in Romania sunt 384 de firme cu actiuni la purtator, fapt care le confera proprietarilor confortul anonimatului si le da posibilitatea incheierii contractelor cu statul.

„In Romania sunt 384 de firme. Toate lucreaza cu statul. De-a lungul ultimilor zece ani de zile niciuna nu a avut sincope, adica sa mearga mai bine sau mai prost, in conditiile in care la guvernare au fost toate partidele din spectrul politic, ceea ce inseamna ca relatia dintre ele este dincolo de politica unui partid sau ideologia unui partid”, a declarat eurodeputatul Catalin Ivan in cadrul unei dezbateri privind „Actiunile la purtator”, informeaza Agerpres.

La evenimentul desfasurat la Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor, din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, europarlamentarul a subliniat dificultatea infiintarii unei astfel de firme. In acest sens, Catalin Ivan a mentionat ca „intr-o economie in care oamenii nu isi asuma activitatea pe care o depun, e cel putin periculos din toate punctele de vedere”.

„Dau un exemplu aleatoriu. Sunt presedinte de Consiliu Judetean si privatizez o firma din subordine, o dau unor prieteni, o transform inapoi in actiuni la purtator iar prietenii imi dau fizic actiunile, si mi le pun in sertar eu mie. Pot sa imi dau mie contracte, firmei mele fara ca nimeni sa poata face legatura intre firma respectiva si mine. Sigur, de-a lungul vietii drumurile noastre se intersecteaza, pentru ca eu am nevoie de banii pe care mi-i dau. Atunci imi garantez niste imprumuturi pe care poate nu le mai platesc niciodata, beneficiez de tot felul de servicii din partea firmei respective, dar niciodata nu iau bani fizic din firma respectiva, ca sa nu urmareasca nimeni banii pe principiul ‘follow the money’ si sa ajunga la mine. Este un mod de lucru care se practica”, a declarat Catalin Ivan.

Conform afirmatiilor acestuia, transferurile din Romania catre firmele de offshore se ridica la peste 40 de miliarde de euro.

„Fenomenul exista. Suspiciunile sunt reale. Este evident pentru toata lumea ca avem cativa foarte bogati si majoritatea averilor din Romania sunt facute din contracte cu statul. Este evident si ca avem o populatie tot mai saraca. Aceasta diferenta nu poate fi acoperita daca bugetul Romaniei nu se insanatoseste si pe parte de venituri si pe parte de cheltuieli”, a spus Catalin Ivan.

Eurodeputatul a subliniat ca paradisurile fiscale lovesc statele atat din perspectiva veniturilor, cat si a cheltuielilor.

„Ultimele studii arata ca la nivel european averea scoasa de europeni in afara Uniunii si neimpozitata se ridica in jurul cifrei de 6.000 de miliarde de euro. Va dati seama ce ar insemna 6.000 de miliarde de euro impozitati? Nu sunt 6.000 de miliarde de euro care nu ajung la bugetele statelor membre, dar sunt 6.000 de miliarde care nu sunt impozitati in niciun fel”, a spus Catalin Ivan.

El a mentionat ca in astfel de situatii nu putem vorbi doar de coruptie.

„Nu stim daca este coruptie. Poate fi crima organizata. La fel de bine poate fi terorism, finantarea terorismului. Cum spunea David Cameron pe vremea cand era prim-ministru al Marii Britanii: ‘lumina soarelui este cel mai bun dezinfectant’. Daca ai lumina si stii ce se intampla acolo, stii sa iei decizii. Poti sa stii daca este bun, poti sa evaluezi daca este bun sau nu pentru economie”, a spus eurodeputatul in timpul dezbaterii.

Leave a Reply: (What... You're shy?)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s