Ştefan Moişanu, ieşeanul care a „divorţat” de România într-o postare-viral: „M-am săturat să-mi crape obrazul de ruşine pentru alţii” | AM Press

http://ampress.ro/stefan-moisanu-ieseanul-care-a-divortat-de-romania-intr-o-postare-viral-m-am-saturat-sa-mi-crape-obrazul-de-rusine-pentru-altii/

Scrie ce cauți și apasă Enter
0
AM Press
Leaderboard
Meniu
Acasă
Știri
Ştefan Moişanu, ieşeanul care a „divorţat” de România într-o postare-viral: „M-am săturat să-mi crape obrazul de ruşine pentru alţii”
Data: 22 octombrie 2014în: Știri
Ştefan Moişanu, ieşeanul care a „divorţat” de România într-o postare-viral: „M-am săturat să-mi crape obrazul de ruşine pentru alţii”
Share
Tweet
Ştefan Moişanu, tânărul de 33 de ani din Iaşi devenit celebru virtual după mesajul-viral adresat României, explică pentru „Adevărul” care au fost motivele din spatele postării.
stefan-moisanu-300×300Într-un mesaj postat pe blogul personal şi devenit viral pe reţelele de socializare, Şefan Moişanu, un tânăr din Iaşi stabilit în Bucureşti, necăsătorit, fără copii, se declară dezamăgit de ţara în care s-a născut, a fost educat şi a încercat să îşi construiască o carieră şi propria afacere. După ce a urmat cursurile Colegiului Naţional din Iaşi şi ale Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, Ştefan Moişanu şi-a căutat de lucru doar pentru a căpăta experienţă şi a învăţa, apoi a lucrat la o firmă locală unde muncea deja un coleg de facultate şi, în 2003, şi-a deschis prima firmă. Din momentul în care a făcut postarea pe blog, intitulată It’s not you, it’s me, pe 6 octombrie 2014, şi aceasta a început să circule pe reţelele de socializare, tânărul om de afaceri s-a trasformat în ochii celorlaţi în românul dezamăgit care nu doar vorbeşte la colţ de stradă, ci îşi exprimă public frustrarea. Tocmai de aceea, în numai câteva zile, a devenit popular şi citat, dar şi extrem de criticat şi judecat. El povesteşte pentru „Adevărul” cum a ajuns să scrie acest text şi care au fost reacţiile de după publicare. „Adevărul”: Pentru cei care ţi-au citit postarea de pe blog devenită virală, dar nu te cunosc, care este traseul în viaţă urmat de Ştefan Moişanu?
Ştefan Moişanu: Cred ca este o bună întrebare. Un răspuns pe scurt ar fi că până pe la 21 de ani am urmat un traseu apoi mi-am croit un drum. Traseul a fost unul obisnuit: copilărie frumoasă, şcoală, liceu, facultate. Deşi a a avut peripeţii, traseul nu a fost marcat de evenimente deosebite, nu a avut nici accelerări, nici încetiniri. Drumul, însă, a fost şi este o aventură continuă. Începutul a fost în facultate, spre sfârşitul primului an când îmi devenise evident faptul că fără o iniţiativă extracuriculară, nu aveam cum să învăţ ce îmi doream. Eram pasionat de tehnologii OpenSource, de Linux şi alte “ciudăţenii” informatice la acea vreme. Şi am sa îmi aduc aminte mereu de discursul “motivaţional” al unui profesor la primul curs din primul semestru: “sunteţi nişte derbedei, veniţi la facultate să staţi şi să beţi în cămin pe banii părinţilor, am să vă trimit acasă după primul an”. Nu că nu ar fi avut dreptate, din nenumaraţii studenţi înscrişi în acel an la Calculatoare, majoritatea nu aveau nici o pregătire în domeniu, ba chiar unii nu ştiau nici engleza. Între un corp didactic îmbătrânit, ursuz şi dispreţuitor (cu câteva excepţii absolut notabile, totuşi) şi o masă de studenţi ce visau doar să ia repede o diplomă să se angajeze la o multinaţională, nu prea era loc pentru un învăţământ superior de calitate. Aşa că am decis, în primă fază, să îmi caut de muncă, doar pentru a învăţa. Lucram pro bono noaptea ca programator, ziua ca tehnician de reţea. Apoi m-am lipit de o firmă locală unde lucra deja un coleg de facultate. Acolo, deşi teoretic trebuia să am un salariu, acesta întârzia cu lunile. Dar am învăţat suficient de multe cât să imi dau seama ce îmi doresc să fac. Astfel, în 2003 am deschis prima firmă. A fost practic începutul drumului de care vorbeam. Şi a fost unul de o naivitate extremă. Tot ce Îmi doream era să am multe “jucării” pe mână. Servere, reţele, sisteme informatice. Era o satisfacţie greu de pus în cuvinte să faci din bucaţi ieftine soluţii întregi care să funcţioneze, şi încă bine. Un bun prieten avusese o iniţiativă similară cu un an înainte, în Bucureşti, şi a venit cu sloganul ce a caracterizat o întreagă generaţie de IT-şti: “soluţii, nu licenţe”. În lumina scandalului recent cu licenţele Microsoft, sloganul este şi mai încărcat de ironie. Noi ofeream soluţii la probleme concrete şi pe bani puţini, alţii licenţe care răspundeau unor probleme imaginare, pe bani foarte mulţi. Şi când noi ne petreceam nopţile făcând mentenanţă la soluţii, ei le petrceau numărând banii, pentru că nimenui nu îi pasă dacă ce vindeau ei funcţionează sau nu. Nu mai discut ce concurenţă poate exista în aceste condiţii.
Continuarea pe Adevarul.ro

Share
Tweet
Anterior
Sotia pune poze pe Facebook din Italia, iar el schimba scutece. Povestea lui Radu, românul care îsi creste singur cei 5 copii
Următor
Sebastian Ghiţă va candida în tandem cu Liviu Dragnea la şefia PSD
Articole asemănătoare
Prognoza meteo pentru următoarele trei luni
Prognoza meteo pentru următoarele trei luni
23 martie 2018
Klaus Iohannis, despre Brexit: Negocierile merg într-o direcție care este foarte favorabilă României
Klaus Iohannis, despre Brexit: Negocierile merg într-o direcție care este foarte favorabilă României
23 martie 2018
Luare de ostatici într-un supermarket din Franța
Luare de ostatici într-un supermarket din Franța
23 martie 2018
În acest weekend dăm ceasurile înainte! Schimbi ora cu Luna în Gemeni! Află cum te influențează
În acest weekend dăm ceasurile înainte! Schimbi ora cu Luna în Gemeni! Află cum te influențează
23 martie 2018

Caută

Cumpără din magazin
Cartea fără nume
40,00 lei
Să strigi femeia pe numele ei de vers
25,00 lei
Poeme pe zăpadă (CD)
20,00 lei
Twitter
twitter
@ampressro
6 oreacum
Să fie ea fata din ”Lacul”, pe care Eminescu o aștepta? – https://t.co/rLZjf8A50g https://t.co/pkqi3cSQ5u
RăspundeRetweetFavorite
Newsletter
Abonează-te la noutăți!

Enter your e-mail ..
Subscribe
Advertorial
Zece ani pentru Aquatique, cea mai titrată apă oligominerală naturală plată din Europa
Zece ani pentru Aquatique, cea mai titrată apă oligominerală naturală plată din Europa
30 iunie 2017
Publicitate

Statistici T5

A.M. Press © 2018 | Website: Herald Studio

Leave a Reply: (What... You're shy?)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s