Biserica Ortodoxă Română, desfiinţată într-un important cotidian european: „Şi în fascism, dar şi în comunism, a fost mereu în slujba puterii“

https://adevarul.ro/news/societate/biserica-ortodoxa-romana-desfiintata-intr-un-important-cotidian-european-fie-fascism-comunism-fost-slujba-puterii-1_5b576918df52022f759755ee/index.html

Versiunea Web
Creeaza cont
Autentificare

Cauta in Adevarul.ro
SECTIUNI
POPULARE
ULTIMA ORĂ
CM 2018

articolul anterior articolul urmator
Biserica Ortodoxă Română, desfiinţată într-un important cotidian european: „Şi în fascism, dar şi în comunism, a fost mereu în slujba puterii“ 100
24 Jul 2018 21:42:54
Autor: Cezar Pădurariu
Patriarhii Daniel şi Kiril FOTO Adevărul Patriarhii Daniel şi Kiril FOTO Adevărul

Cotidianul elveţian de limbă germană „Neue Zürcher Zeitung“ a publicat un articol în care este analizat extrem de critic parcursul istoric al Bisericii Ortodoxe Române.

Analiza publicată în „Neue Zürcher Zeitung“, unul dintre cele mai respectate cotidiene de limba germană din Europa, este intitulată “Şi în fascism, dar şi în comunism, Biserica Ortodoxă a României a fost mereu în slujba puterii“ şi este semnată de Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena.

Redăm, în traducere, articolul publicat în „Neue Zürcher Zeitung“:

„«Daţi Cezarului ce-i al Cezarului», a spus Iisus. Şi a mai zis: «Împărăţia mea nu este din această lume». Biserica Ortodoxă Română nu a luat niciodată aceste cuvinte în sens literal. Apropierea sa de putere şi înclinaţia spre corupţie i-au adus bogăţii fără precedent. Orice dezbatere în privinţa trecutului este străină de ea.

În 1989, când dictatorul Nicolae Ceauşescu a fost înlăturat de la putere, Biserica Ortodoxă Română (BOR) n-a fost de partea demonstranţilor. Spre deosebire de Bisericile Catolică şi Protestantă, a rămas loială regimului. Patriarhul de atunci, Teoctist, a trebuit să se retragă din spaţiul public după ce făcuse o declaraţie de loialitate în ultimele zile ale regimului dictatorial. Dar după 112 zile, a revenit în viaţa publică şi a colaborat cu cei care au ajuns la putere după comunism.

Episodul e simptomatic pentru ţara cu cea mai mare majoritate ortodoxă din UE. BOR caută să rămână aproape de puterea de stat şi o legitimizează în schimbul unui suport financiar masiv. Ca şi în alte ţări ortodoxe, BOR a umplut golul de identitate lăsat în urmă de comunism.

Tot ca în alte ţări ortodoxe, BOR continuă o tradiţie autoritaristă cu un puternic impact anti-occidental. În secolul XX, BOR a fost loială celor trei dictaturi care au marcat România: a regelui (1938-1940), a armatei (1940-44) şi a comuniştilor (1944-89). Între cele două războaie mondiale, mulţi clerici au susţinut cu entuziasm mişcarea legionară, adică fascismul românesc. În 1938, patriarhul Miron Cristea, în calitate de prim-ministru, a legitimizat eliminarea statului constituţional şi înfiinţarea unei dictaturi regale, care a adoptat măsuri antisemite.

Ortodoxia a profitat din plin de comunism: cu sprijinul patriarhului BOR, Biserica Greco-Catolică din Transilvania a fost distrusă şi i s-au expropriat bunurile.

După ’89, BOR a fost împotriva restituirii proprietăţilor confiscate de comunişti, pentru că ea însăşi era principalul beneficiar/profitor al acestor confiscări. Bogăţia curentă a BOR provine în mare măsură din proprietăţile confiscate de la alte culte religioase. Mulţi clerici au colaborat cu Securitatea comunistă şi BOR a fost un instrument al puterii comuniştilor. Un singur cleric a mărturisit după 1989 că a colaborat cu Securitatea.

După 1989, nimic nu s-a schimbat. BOR încă nu s-a ocupat de trecutul ei. Arhivele sale sunt efectiv închise. Cercetarea critică este nedorită. Un cercetător care a dezvăluit implicarea lui Teoctist într-un pogrom înfiorător petrecut în 1941 în România şi-a pierdut locul de muncă la arhivele statului. Despre trecutul fascist al multor duhovnici cu influenţă din România putem doar să speculăm.

BOR are o reputaţie foarte bună în România. Conform sondajelor sociologice, România este printre cele mai credincioase ţări din Europa. BOR profită de acest avantaj pentru a-şi întări poziţia. Campaniile electorale nici nu pot fi imaginate fără intervenţia bisericii. În 2014, mulţi clerici s-au pronunţat împotriva preşedintelui actual, Klaus Iohannis. Şi-au justificat opiniile cu argumentul că preşedintele este luteran.

Chiar şi un guvern laic (lucru rar în România) trebuie să cedeze presiunilor BOR şi să le dea fonduri, adică să le suplimenteze bugetul. Majoritatea partidelor încearcă să ajungă în relaţii bune cu BOR, dar niciunul nu a reuşit acest lucru la fel de bine ca PSD (partidul oligarhic postcomunist), care distruge în aceste zile statul constituţional în România. PSD nu se mulţumeşte doar să primească “o ploaie de bani” de la guvern, ci emite şi taxe în folosul bisericii. BOR este unul din cei mai mari deţinători de terenuri din România şi una din cele mai importante societăţi comerciale. Puterea sa economică este foarte mare. Puţini îşi permit o critică fundamentală a bisericii. Mai ales în provincie, colaborarea dintre biserică şi stat este foarte puternică.

În ultimii ani, BOR a avut un parcurs tot mai autoritarist. În 2017, patriarhii de la Bucureşti şi Moscova s-au vizitat reciproc, nişte vizite foarte pompoase. Acest lucru a fost uimitor, deoarece românii nu prea-i iubesc pe vecinii de la est. Guvernul rus se foloseşte de ortodoxia din România ca de o pârghie pentru a influenţa cea mai importantă ţară NATO de la Marea Neagră. Campaniile BOR sunt în spiritul rus, adică pentru valori familiale şi împotriva homosexualităţii. Astfel, BOR contribuie la o atmosferă anti-occidentală, pe care şi alte ţări din Europa de Est o întreţin.

Dar BOR nu poate pretinde credibilitate în acest sens. În 2017, trei cunoscuţi clerici au trebuit să se retragă pentru că aveau relaţii homosexuale. Cazul episcopului de la Huşi a fost foarte mediatizat. Acesta a profitat în mod evident de studenţii de la seminar. De-a lungul timpului, au apărut multe scandaluri despre corupţia din BOR. Catedrala Mântuirii Neamului este o clădire imensă din Bucureşti, pentru construcţia căreia se folosesc fonduri de stat, dar BOR apelează şi la donaţii de la credincioşii din această ţară foarte săracă. Numele ales pentru catedrală (a Mântuirii Neamului) aminteşte de sloganurile mişcării legionare fascist-ortodoxe din perioada interbelică.

Critica la adresa patriarhului Daniel a devenit mai puternică atunci când, după moartea a 64 de oameni în 2015, într-un incediu dintr-o discotecă, clericii au sugerat că dezastrul a avut drept cauză comportamentul păcătos al tinerilor morţi.

Biografia lui Daniel este o oglindă a istoriei BOR. Pe vremea când nimeni nu avea voie să părăsească ţara, el a predat, din 1980 în 1988, în Elveţia, la Institutul Ecumenic din Bossey.

Mentorul patriarhului Daniel a fost teologul conservativ-naţionalist Dumitru Stăniloae, care era foarte influent. În perioada revoluţiei din 1989/90, patriarhul compromis a dispărut o scurtă vreme şi, în acea perioadă, Daniel a condus de facto BOR. Dosarul de la securitate al lui Daniel a fost distrus, sau aşa se presupune. În 1990, el aparţinea unui grup pentru reînnoirea ecleziastică, în cadrul căruia vocile critice au fost suprimate. Ascensiunea spectaculoasă a lui Daniel, iniţial la conducerea Mitropoliei Moldovei şi, ulterior, în 2007, ca lider al Bisericii Ortodoxe Române, n-ar fi fi fost posibilă fără ajutorul «statului subteran» din România.

BOR nu a contribuit cu nimic la democratizarea României de după 1989. Incapacitatea ei de autocritică a făcut-o să rămână prizoniera propriului trecut. Tradiţia anti-occidentală şi compromisurile morale ale BOR au făcut-o să fie o pradă uşoară pentru Moscova. În România, fantoma lui Ceauşescu a început să bântuie din nou. Biserica este responsabilă de acest lucru“.

RECOMANDARI
VIDEO Incident incredibil pe o şosea din România: cum a fost aruncată o maşină doi metri în aer

Liviu Avram: Jocul în care e angrenat Iohannis acum ne pune pe toţi în pericol

Biserica Ortodoxă Română, desfiinţată într-un important cotidian european: „Şi în fascism, dar şi în comunism, a fost mereu în slujba puterii“

VIDEO Imagini spectaculoase cu flota militară a Chinei în acţiune

Ce trebuie să faci în cazul producerii unui eveniment catastrofal asigurat prin poliţa PAD? (P)
CLICK.RO
Așa își pune Nicole Scherzinger iubitul pe jar. Reacția lui Dimitrov, de milioane

Ce dramă, în Grecia! Mai mulți părinți au murit cu copiii în brațe încercând să scape de flăcări

Motivul halucinant pentru care Adriana Iliescu, ca mai bătrână mamă din România, îi interzice fiicei să circule cu metroul

38 de ani de la nunta lui Bjonn Borg cu Mariana Simionescu. Ce poveste de viață a avut românca!
DIGI24.RO
Un detaliu ascuns al mașinilor second-hand a ajuns în atenția DNA

Alertă în Franța. Ce face gangsterul care a evadat cu elicopterul din închisoare, în urmă cu o lună
HISTORIA.RO
George Enescu a sfârşit ca rob al unei prinţese extravagante

Deportări staliniste din Basarabia. „A fost noaptea de marți spre miercuri când ne-au ridicat. Mama frământa pâinea, iar tata plângea”

Care este mesajul secret pictat de Michelangelo în Capela Sixtină din Roma?

Viața tumultuoasă a Zoiei, singura fiică a familiei Ceaușescu
24.07.2018, 21:50:48
După exemplul politic și BOR se implică activ în ajutorarea propriului cler. Mirenii, se descurcă ei cumva…

+25 (37 voturi)
Herut Iona
24.07.2018, 22:03:56
Nici nu merită citit acest articol. Dacă l-aş citi, aş murdări memoria lui Nicolae Iorga, cel care a scris Istoria Bisericii româneşti. Cum poţi să citeşti un articol dintr-un ziar necunoscut (deşi Adevărul spune că e un ziar dintre cele mai respectate. Respectate pe naiba. E un ziar falimentar) cînd Nicolae Iorga, şi nu numai, a scrist istoria Bisericii noastre, pe care Mihai Eminescu o numea: Mama neamului nostru. Acest articol nu merită decît un sincer : sictir! Adevărul e un cotidian înnebunit la capitolul trafic pe internet, publică din cînd în cînd articole infame la adresa Bisericii noastre, pentru că să-i adune pe ateii care fac spume la gură împotriva credinţei, cît şi a celora care sunt de alte confesiuni şi care şi ei, la rîndul lor ne urăsc ortodoxia. Nu-i nimic, de-aia nu mai putem noi, ortodocşii. Noi vom construi în continuare Biserici şi Catedrale, şi ne vom ţine de credinţa noastră strămoşească, spre disperarea duşmanilor noştri.

-20 (54 voturi)
Manole Scarlat
24.07.2018, 22:07:24
Să-şi vadă de trebile ei „Neue Zürcher Zeitung“, ca să nu zic mai mult.

-15 (33 voturi)
AD Varu’
24.07.2018, 22:11:17
Poti da dovada de curaj când sacrificiul tău are șanse sa dea roade. Dar când întreaga biserica ortodoxa (mai putin cea din Grecia) este sub talpa Rusiei, iar la nivel mondial, este ignorata/combătuta de societatea occidentala, orice dizidenta la nivel oficial ar fi fost sinucidere. Ar fi fost ca si cum ai fi vrut sa oprești trenul cu mana goala: poti macelari un oras intreg, o tara intreaga si tot nu opresti a garnitura. La nivel individual, au fost multi preoți dizidenți, din toate confesiunile, care au înfundat pușcăriile comuniste Deci, spre deosebire de Polonia, noi nu aveam un Papa la Roma, un președinte american catolic, o Germanie catolica….etc. – ceva acolo sa pună presiune pe guverne.

+3 (15 voturi)
Alexandru Preda
24.07.2018, 22:14:22
Nu mai reușesc nemții sa mărească numărul protestantilor din România decât lovind în Biserica Ortodoxa dintr-o tara în care majoritatea sunt ortodocși?

-14 (32 voturi)
Vezi toate comentariile (100)

NEWS

De ce cumpără spitalele paturi de spital cu preţul umflat de 5 ori 0

Ultima gafă a Vioricăi Dăncilă. Premierul a confundat capitala Muntenegrului, Podgorica, cu Pristina, capitala… 0

Buşoi: PNL Bucureşti şi-a dublat scorul în preferinţele bucureştenilor 1

PNL stă pe un butoi cu pulbere înainte de Consiliul Naţional. Cine sunt contestatarii conducerii 0

Cod portocaliu de ploi torenţiale în Bucureşti. Alte avertizări de vreme rea, valabile pentru mai multe judeţe din… 0

Percheziţii în Bucureşti şi Giurgiu la presupuşi traficanţi de persoane, care ar fi exploatat românce ce se… 1

STUDIU Românii nu merg la medic pentru control de rutină 1

Ruleta românească: când revolverul e încărcat cu cinci cartuşe din şase posibile 19

De ce nu scăpăm de vremea rea: un nor s-a blocat deasupra României 3

Vameşii bulgari au confiscat peste 200 de kg de cârnaţi de la românii plecaţi în vacanţă în Bulgaria şi Grecia 1

Olympiakos donează un milion de euro victimelor incendiilor de vegetaţie din Attica; PAOK oferă încasările de la… 0

Forumul Judecătorilor: Liderii politici să se abţină de la declaraţii care aduc atingere libertăţii de exprimare… 1

Klaus Iohannis a acceptat propunerea de a o numi pe Corina Corbu în fruntea Secţiei de contencios administrativ a… 0

USR cere AEP să publice rapoartele de control privind finanţările partidelor: PSD intoxică opinia publică cu… 0

Unul dintre ucigaşii lui Marian Cozma a fost eliberat cu patru ani mai repede şi a dat petrecere. Petre Cozma: „Cred… 1

Banca Mondială acordă României 50 de milioane de euro pentru infrastructura de urgenţă şi răspuns la dezastre 0

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice, despre modificarea taxei clawback: Taxa diferenţiată, o soluţie… 0

Sondaj CURS. 85% din votanţii PNL şi 70% din votanţii USR se opun căsătoriei între persoanele de acelaşi sex. Ce… 14
SECTIUNI ADEVARUL.RO
News
Economie
Internaţional
Educaţie
Tech
Life & Style
Sănătate
Cultură
Entertainment
Top Fotogalerii
Top Video

Cauta in adevarul.ro
Versiunea Web Termeni si Conditii Politica de confidentialitate Politica de cookies Sus
© 2018 Adevarul.ro

Leave a Reply: (What... You're shy?)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s