Șapte membri CSM îi cer Avocatului Poporului să sesizeze la Curtea Constituțională OUG-ul cu dedicație pentru conducerea Inspecției Judiciare

https://www.g4media.ro/sapte-membri-csm-ii-cer-avocatului-poporului-sa-sesizeze-la-curtea-constitutionala-oug-ul-cu-dedicatie-pentru-conducerea-inspectiei-judiciare.html

Șapte membri CSM îi cer Avocatului Poporului să sesizeze la Curtea Constituțională OUG-ul cu dedicație pentru conducerea Inspecției Judiciare

• 10 SEPTEMBRIE 2018 • NICOLAE BIAN

Șapte membri CSM îi solicită Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să sesizeze la CCR Ordonanța de Urgență adoptată de Guvernul Dăncilă săptămâna trecută prin care prelungește mandatele de conducere ale șefilor Inspecției Judiciare. Mandatele șefilor IJ, Lucian Netejoru și Gheorghe Stan, au expirat la 1 septembrie.

”Întrucât, în opinia noastră, există riscul declarării neconstituționalității la un moment ulterior intrării în vigoare, cu consecința compromiterii unor anchete disciplinare vizând magistrații sau a altor tipuri de verificări și controale ce țin de competența Inspecției Judiciare, conducătorii Inspecției având prerogativa confirmării, respectiv a infirmării actelor emise de inspectorii judiciari, vă solicităm să sesizați de îndată Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate a acestei Ordonanțe de urgență”, se arată în adresa celor 7 membri CSM trimisă Avocatului Poporului.

Autorii sesizării atrag atenția, între altele, că Ordonanța de Urgență ”a fost emisă fără a se solicita avizul Consiliului Superior al Magistraturii, într-un domeniu în care există această obligație constituțională”. Alte motive de neconstituționalitate invocate în sesizare sunt retroactivitatea OUG-ului, încălcarea separației puterilor în stat și inexistența situației de urgență. Sesizarea este semnată de Mihai Andrei Bălan (judecător), Cristian Mihai Ban (procuror), Andrea Anamaria Chiș (judecător), Florin Deac (procuror), Mihai Bogdan Mateescu (judecător), Nicolae Andrei Solomon (procuror) și Tatiana Toader (procuror).

Mandatele lui Lucian Netejoru și Gheorghe Stan au expirat la data de 1 septembrie, dar puterea vrea să îi mențină pe cei doi la conducere ca interimari până la intrarea în vigoare a noii legi a CSM, care schimbă condițiile de selecție a șefilor IJ, au explicat sursele G4media.ro.

Și Asociația Forumul Judecătorilor din România i-a cerut Avocatului Poporului, instituție condusă de Victor Ciorbea, să sesizeze ”imediat” Curtea Constituțională în ceea ce privește Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2018, o OUG cu dedicație prin care Lucian Netejoru și Gheorghe Stan rămân la șefia Inspecției Judiciare.

Miza prelungirii mandatelor fostei conduceri a Inspecției Judiciare este foarte mare pentru liderul PSD, Liviu Dragnea. Acest lucru a rezultat din ieșirea de la începutul săptămânii trecute, când l-a criticat dur pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru că nu a reușit să treacă OUG-ul pentru prelungirea mandatelor lui Lucian Netejoru și Gheorghe Stan.

G4Media.ro a scris în exclusivitate despre faptul că Tudorel Toader pregătește o OUG pentru prelungirea mandatelor șefilor Inspecției Judiciare, brațul armat al PSD împotriva magistraților.

Leave a Reply: (What... You're shy?)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s