USR cere ca raportul prezentat de Carmen Dan sa fie desecretizat. Altfel, va ataca in instanta. Ce spune legea despre secretul de serviciu | Mobile

http://m.ziare.com/stiri/usr-cere-ca-raportul-prezentat-de-carmen-dan-sa-fie-desecretizat-altfel-va-ataca-in-instanta-ce-spune-legea-despre-secretul-de-serviciu-1526212

Ziare.com

USR cere ca raportul prezentat de Carmen Dan sa fie desecretizat. Altfel, va ataca in instanta. Ce spune legea despre secretul de serviciu
USR cere ca raportul prezentat de Carmen Dan sa fie desecretizat. Altfel, va ataca in instanta. Ce spune legea despre secretul de serviciu

Foto: Facebook/Carmen Dan

Uniunea Salvati Romania cere declasificarea de urgenta a raportului prezentat de Carmen Dan, in termen de 24 de ore, iar in caz contrar va ataca decizia in instanta.

Este vorba de raportul privind violentele din 10 august din Piata Victoriei, prezentat duminica seara de Carmen Dan.

USR arata ca ministrul de Interne ar fi fugit ieri de la conferinta de presa, ca sa nu raspunda la intrebarile jurnalistilor, dar va raspunde la acestea maine, in fata Comisiei de Aparare din Parlament.

USR prezinta 5 intrebari pe care vrea sa le puna ministrului. Acestea vizeaza prezenta lui Carmen Dan la sediul MAI, in seara protestului, cine a dat ordinul de deplasare a trupelor din alte judete spre Bucuresti, daca au existat schimburi de mesaje intre Carmen Dan si cei trei sefi din Jandarmerie: Cazan, Sindile si Paraschiv, dar si cine a decis clasificarea ca secret de serviciu a raportului.

Fostul secretar de stat din MJ, Adrian Baboi Stroe, membru al Platformei Romania 100, a explicat pe Facebook ca Legea nr. 182 din 2002 privind protectia informatiilor clasificate permite desecretizarea unor documente, daca intersul public o cere.

“Unora le place secretizarea. Uneori, contra interesului public”, a comentat acesta.

Baboi-Stroe citeaza mai multe prevederi din Legea 182/2002, printre care si articolul 33: Este interzisa clasificarea ca secrete de serviciu a informatiilor care, prin natura sau continutul lor, sunt destinate sa asigure informarea cetatenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludarii legii sau obstructionarea justitiei.

Un alt articol relevant este 20: Orice persoana fizica sau juridica romana poate face contestatie la autoritatile care au clasificat informatia respectiva, impotriva clasificarii informatiilor, duratei pentru care acestea au fost clasificate, precum si impotriva modului in care s-a atribuit un nivel sau altul de secretizare. Contestatia va fi solutionata in conditiile legii contenciosului administrativ.

Leave a Reply: (What... You're shy?)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s