Lista țărilor după forma de guvernare – Wikipedia

https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_%C8%9B%C4%83rilor_dup%C4%83_forma_de_guvernare

Hai sa vedem de ce republica prezidentiala, nu cea semiprezidentiala este forma de guvernare cea mai potrivita pentru Romania avand in vedere experientele dezastruoade ale trecutului framantat al Romaniei la centenarul existentei ei! Este clar ca cea mai dezastruoasa este forma existenta care nu poate fi oprita de a redeveni dictatura absoluta a proletariatului, care a curmat viata politico-economica, si sociala a Romanilor, cea care a imbinat pamantul romanesc cu sangele nevinovat al atator compatrioti: parinti, bunici, frati si surori!

Forma de guvernământ este un concept din științele politice care se referă la modul în care este organizată puterea executivă în stat, în principal la modul cum este numit și legitimat conducătorul statului. Se diferențiază astfel două mari forme de guvernământ: monarhia, cu un conducător cu mandat transmis ereditar, și republica, în care conducerea statală este aleasă prin vot.

Monarhia

Republica

Republica parlamentară

În statele cu formă de guvernământ parlamentară (ex: Germania), prim-ministrul(sau cancelarul) este șeful guvernului, autoritatea executivă în stat, șeful statului (monarh sau președinte) având, cu mici excepții, funcții simbolice.
Guvernul este numit de către Parlament, iar în unele cazuri Parlamentul alege și Președintele țării. În majoritatea cazurilor, Președintele are rolul de a media conflictele politice și de a reprezenta pe plan extern țara, neavând atribuții executive.

Republica semiprezidențială

În cele cu formă de guvernământ semiprezidențială (de exemplu, Franța), prim-ministrul este șeful guvernului, împărțind, totuși, puterea executivă cu președintele statului. Acesta din urmă are atribuțiuni importante mai ales în domeniul politicii externe, de apărare și celei de securitate. De asemenea, președintele propune parlamentului prim-ministrul spre validare și poate dispune suspendarea din funcție a unor miniștri, dacă aceștia sunt anchetați pentru fapte penale. Miniștrii sunt numiți de președinte, la propunerea prim-ministrului.
În republicile semiprezidențiale, șeful statului este ales direct de către cetățeni, acest fapt conferindu-i o legitimitate sporită.

Există controverse legate de recunoașterea oficială a “republicii semiprezidențiale” ca formă oficială de guvernământ, unii juriști afirmând că aceasta nu există în realitate.

Republică prezidențială

În statele cu formă de guvernământ prezidențială (ex: SUA), nu există prim-ministru, atât funcția de șef al guvernului, cât și cea de șef al statului fiind îndeplinită de președintele statului. În republicile prezidențiale, Președintele țării (ales direct de către cetățeni) exercită întreaga putere executivă, însă acțiunile sale sunt puternic controlate de Parlament, prevenind astfel abuzurile.

Republici prezidențiale

Republici prezidențiale fără prim-ministru

Acestea sunt țările în care președintele este atât șeful statului cât și șeful executivului. În general nu există prim-ministru însă unele țări au unul dar acesta este supus președintelui.

Afganistan

Angola

Argentina

Benin

Bolivia

Brazilia

Burundi

Chile

Columbia

Comoros

Republica Congo

Costa Rica

Cipru

Republica Dominicană

Ecuador

El Salvador

Filipine

Gambia

Ghana

Guatemala

Honduras

Indonezia

Kenya

Liberia

Malawi

Maldive

Mexic

Myanmar

Nicaragua

Nigeria

Palau

Panama

Paraguay

Seychelles

Sierra Leone

Statele Unite

Sudan

Sudanul de Sud

Suriname

Turkmenistan

Uruguay

Venezuela

Zambia

Zimbabwe

Leave a Reply: (What... You're shy?)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s