https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_%C8%9B%C4%83rilor_dup%C4%83_forma_de_guvernare
Hai sa vedem de ce republica prezidentiala, nu cea semiprezidentiala este forma de guvernare cea mai potrivita pentru Romania avand in vedere experientele dezastruoade ale trecutului framantat al Romaniei la centenarul existentei ei! Este clar ca cea mai dezastruoasa este forma existenta care nu poate fi oprita de a redeveni dictatura absoluta a proletariatului, care a curmat viata politico-economica, si sociala a Romanilor, cea care a imbinat pamantul romanesc cu sangele nevinovat al atator compatrioti: parinti, bunici, frati si surori!
Forma de guvernământ este un concept din științele politice care se referă la modul în care este organizată puterea executivă în stat, în principal la modul cum este numit și legitimat conducătorul statului. Se diferențiază astfel două mari forme de guvernământ: monarhia, cu un conducător cu mandat transmis ereditar, și republica, în care conducerea statală este aleasă prin vot.
Monarhia
Republica
Republica parlamentară
În statele cu formă de guvernământ parlamentară (ex: Germania), prim-ministrul(sau cancelarul) este șeful guvernului, autoritatea executivă în stat, șeful statului (monarh sau președinte) având, cu mici excepții, funcții simbolice.
Guvernul este numit de către Parlament, iar în unele cazuri Parlamentul alege și Președintele țării. În majoritatea cazurilor, Președintele are rolul de a media conflictele politice și de a reprezenta pe plan extern țara, neavând atribuții executive.
Republica semiprezidențială
În cele cu formă de guvernământ semiprezidențială (de exemplu, Franța), prim-ministrul este șeful guvernului, împărțind, totuși, puterea executivă cu președintele statului. Acesta din urmă are atribuțiuni importante mai ales în domeniul politicii externe, de apărare și celei de securitate. De asemenea, președintele propune parlamentului prim-ministrul spre validare și poate dispune suspendarea din funcție a unor miniștri, dacă aceștia sunt anchetați pentru fapte penale. Miniștrii sunt numiți de președinte, la propunerea prim-ministrului.
În republicile semiprezidențiale, șeful statului este ales direct de către cetățeni, acest fapt conferindu-i o legitimitate sporită.
Există controverse legate de recunoașterea oficială a “republicii semiprezidențiale” ca formă oficială de guvernământ, unii juriști afirmând că aceasta nu există în realitate.
Republică prezidențială
În statele cu formă de guvernământ prezidențială (ex: SUA), nu există prim-ministru, atât funcția de șef al guvernului, cât și cea de șef al statului fiind îndeplinită de președintele statului. În republicile prezidențiale, Președintele țării (ales direct de către cetățeni) exercită întreaga putere executivă, însă acțiunile sale sunt puternic controlate de Parlament, prevenind astfel abuzurile.
Republici prezidențiale
Republici prezidențiale fără prim-ministru
Acestea sunt țările în care președintele este atât șeful statului cât și șeful executivului. În general nu există prim-ministru însă unele țări au unul dar acesta este supus președintelui.
Afganistan
Angola
Argentina
Benin
Bolivia
Brazilia
Burundi
Chile
Columbia
Comoros
Republica Congo
Costa Rica
Cipru
Republica Dominicană
Ecuador
El Salvador
Filipine
Gambia
Ghana
Guatemala
Honduras
Indonezia
Kenya
Liberia
Malawi
Maldive
Mexic
Myanmar
Nicaragua
Nigeria
Palau
Panama
Paraguay
Seychelles
Sierra Leone
Statele Unite
Sudan
Sudanul de Sud
Suriname
Turkmenistan
Uruguay
Venezuela
Zambia
Zimbabwe
You must be logged in to post a comment.