Numele a peste 1100 de români au fost afişate, în această seară, pe gardurile Palatului Regal, din Bucureşti, şi citite de Oana Pellea, Mihai Şora şi Gabriel Liiceanu. Emoţionant. Trist. Frustrant.

Numele a peste 1100 de români au fost afişate, în această seară, pe gardurile Palatului Regal, din Bucureşti, şi citite de Oana Pellea, Mihai Şora şi Gabriel Liiceanu. Emoţionant. Trist. Frustrant.

1100 de oameni nevinovaţi care au pierit împuşcaţi, în Decembrie 1989. Ei şi alte mii, răniţi ori familiile celor ucişi, aşteaptă, de 29 de ani, să li se facă dreptate. Faptul că acest proces a fost tergiversat un sfert de veac, la Parchetul General, spune de la sine că în funcţii-cheie din statul român au fost ani şi ani oamenii regimului dat jos în 89, indivizi din eşaloanele doi şi trei ale fostei nomenclaturi şi din fosta Securitate ori urmaşii lor. Au ajuns acolo pentru că indivizi din aceeaşi zonă confiscaseră Revoluţia apoi, fiind lăsaţi la putere printr-un vot dat orbeşte, câteva luni mai târziu, au blocat lustraţia, au pus mâna pe putere şi pe resursele țării şi şi-au creat rețele de influenţă ce par şi acum indestructibile.

Măcar de-am învăţa că derapajele Puterii – indiferent de natura lor – nu trebuie tratate cu indiferenţă sau clemenţă, că democraţia şi libertatea nu sunt ireversibile, că trebuie apărate constant, ori de câte ori situaţia o cere.

Foto: Mihai Matei

Leave a Reply: (What... You're shy?)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s