OFICIAL Anchetă extinsă în dosarul violențelor de la mitingul Diasporei din 10 august. Procurorii cercetează ”acte menite să determine şi să justifice” necesitatea intervenției în forță a jandarmilor

https://www.g4media.ro/surse-ancheta-extinsa-in-dosarul-violentelor-de-la-mitingul-diasporei-din-10-august-noi-acuzatii-aduse-sefilor-din-jandarmerie.html?fbclid=IwAR2oZc72SrXjhcUeuZnoiXGGzfZNles6OzZ6ErNuAemVPdWXzbN1LL2T7ec#.XMva2wV10t0.facebook

G4Media.ro

OFICIAL Anchetă extinsă în dosarul violențelor de la mitingul Diasporei din 10 august. Procurorii cercetează ”acte menite să determine şi să justifice” necesitatea intervenției în forță a jandarmilor

ANCHETE • 3 MAI 2019 • ANA POPESCU • 14821 VIZUALIZĂRI • 40 COMENTARII

Șefii din Jandarmerie implicați în dosarul 10 august, Cătălin Sindile, Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan şi Mihai Dan Chirica, au fost chemaţi joi la Parchetul General pentru a li se aduce la cunoştinţă o nouă acuzaţie, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro. Parchetul General a confirmat ulterior, printr-un comunicat de presă, că a extins urmărirea penală in rem, cercetând săvârșirea următoarelor infracțiuni: complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă.

Procurorii arată în comunicat că ”mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei”.
Procurorul general interimar, Bogdan Licu, anunțase joi că se va întâlni cu conducerea Secţiei parchetelor militare pentru a discuta despre stadiul cercetărilor în cazul violenţelor de la protestul din 10 august 2018 şi despre modul în care a fost soluţionat dosarul „Revoluţiei”.
UPDATE Ora 11.40: Parchetul General confirmă într-un comunicat de presă că a extins urmărirea penală in rem în Dosarul 10 August 2018. Procurorii cercetează săvârșirea următoarelor infracțiuni: complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă.
Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, urmare a comunicatelor din 14.08.2018, 21.09.2019 și 4.02.2019, este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus prin ordonanţa nr. 18/P/2018 din data de 23.04.2019, în temeiul art. 311 alin. 1 din Codul de procedură penală, extinderea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea următoarelor infracțiuni:
– complicitate la abuz în serviciu, prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 297 alin. 1 din Codul penal, şi
– complicitate la participație improprie la purtare abuzivă, prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. cu ref. la art. 52 alin. 3 C.pen. rap. la art. 296 alin. 2 C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen,
În fapt s-a constatat că, mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum și cu consecința exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente – acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.
La data de 02.05.2019 suspecților li s-a adus la cunoștință actul procesual constând în extinderea urmăririi penale in rem, în conformitate cu prevederile art. 311 din Codul de procedură penală.
Precizăm că extinderea urmăririi penale in rem reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
—————
Parchetul General a anunţat anul trecut, în 21 septembrie, că şeful Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, adjunctul acestuia, Sebastian Cucoş şi Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne, sunt urmăriţi penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată. Maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals în dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei.
Maiorul Laurenţiu Cazan este acuzat că a creat ”aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest”, a dat ordinul de intervenţie cu încălcarea mai multor acte normative şi o ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, ”cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate”.
Comisarul şef de poliţie Mihai Chirică este acuzat că a făcut presiuni asupra prefectului Capitalei pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, în timp ce Sebastian Cucoş şi Ionuţ Sindile ”au participat nelegal la conducerea operaţiunilor” şi au ajutat la punerea în aplicare a unui ordin ilegal de evacuare a protestatarilor, potrivit acuzelor procurorilor.
Procurorii spun că ordinul de intervenţie pentru evacurea pieţei a fost emis de către maiorul Cazan cu încălcarea Legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi a Legii 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.
De asemenea, maiorul Laurenţiu Cazan a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţie şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual şi fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest, mai spun procurorii militari.
„În noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei şi ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă”, arată Parchetul.
În ceea ce îl priveşte pe secretarul de stat Mihai Chirică, comisar-şef de poliţie, procurorii spun că în noaptea de 10 spre 11 august acesta a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maiorul Laurenţiu Cazan să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât şi ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forţelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire.
„Aparenţa de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forţei nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”, se arată în comunicatul transmis în septembrie 2018 de Parchetul General.
În ceea ce îi priveşte pe şefii Jandarmeriei Sebastian Cucoş şi Cătălin Sindile, anchetatorii afirmă că, în lipsa unui ordin sau dispoziţii fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maiorul Laurenţiu Cazan, prin ordinele date direct forţelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operaţiunilor şi l-au ajutat pe Cazan să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, cu consecinţa exercitării de către forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forţei nefiind făcută în mod gradual şi având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.
Foto: Dispozitiv al jandarmilor la protestul din 10 august (InquamPhotos / Alberto Grosescu)

Doneaza prin PayPal

DONATIE RECURENTA

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

3 EUR 5 EUR 10 EUR 25 EUR 50 EUR

DONATIE SINGULARA

Doneaza suma dorita pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank

Doneaza prin Patreon
Donează

Abonează-te la newsletter

Prenumele tău:
Email *:
Cât de des vrei să fii anunțat: Alege: Zilnic Săptămânal
Sunt de acord cu termenii acestui site

40 COMENTARII

Spawn

3.5.2019 la ora 9:13 am

Bieții rezistonți, cum și-au luat-o ei pe coajă, după ce amenințaseră că intră ei peste guvern și că îi dau foc și să ei sunt tari și mari și intră peste Dragnea și bla bla bla
Acum plâng că au luat spray în nas

Răspunde

Ceprostesti

3.5.2019 la ora 9:16 am

Pretenas, tu ai citit articolul? Insiruirea aia organizata de cuvinte zic.

Cip

3.5.2019 la ora 9:23 am

Prost esti mă! Mai ai frati?

Bad@

3.5.2019 la ora 9:36 am

Ăsta e trolul analfabet spawn care *se repetă” pe el însuși. Deci, n-are nevoie de „frați”.

Spawn

3.5.2019 la ora 9:42 am

@Bad_Moron, te repeți, loază

Jos mafia PSD!

3.5.2019 la ora 9:42 am

Mafia PSD, cea care te plateste, e mai subreda ca oricand.
Bucura-te de locul tau de munca la stat, vine vremea cand va trebui sa muncesti pentru bani, in loc sa-i cersesti de la partid.

Mari

3.5.2019 la ora 9:43 am

Frumos. Te bucuri că niste oameni pașnici, copii, femei și bătrâni care își exercitau drepturile constituționale, și-au luat bătaie.
Bune metodele astea dictatoriale, nu? Dacă nu-s capabili să conducă țara, măcar să fie liniste, nu?

A310

3.5.2019 la ora 10:45 am

In 10 August , fortele de ordine au dat dovada de mult prea multa toleranta(blandete) , trebuiau sa intervina asa cum intervin fortele de ordine franceze .

asd@asd.ro

3.5.2019 la ora 10:48 am

au anuntat a3 si cotetz tv. iar te.au spalat pe creier

mihai

3.5.2019 la ora 11:29 am

Sa folosesti prezervativul prietene,esti un pericol pentru civilizatie.
Daca ar durea prostia……..

Pty

3.5.2019 la ora 4:51 pm

Se tot repeta obsesiv ca au fost atacuri asupra copiilor. Ce cautau copiii la o manifestatie violenta ? Era totusi ora 23.10? Nici macar la tv nu au voie la acea ora conform parintilor moderni si grijulii.

Scaraoțchi®

3.5.2019 la ora 9:55 pm

@Pty,
Trebuie să știi că sunt și oameni, și nu puțini, care nu au cu cine să-i lase pe cei mici atunci când datoria de bun cetățean o cere, și trebuie să mai știi că zona in care de obicei se grupau cei cu copii mici (la Girafă) era CUNOSCUTĂ celor din JanDRAGNmerie, dar nu i-au interesat deloc aspectul acesta, doar un singur lucru preocupându-i în acele momente: SĂ-I DEA CU GAZ ÎN OCHI stimabilului domn Șora…Îți dai seama de gravitatea faptei: să neglijezi faptul că locul era înțesat cu bebeluși in cărucioare, având ca unic scop…gazarea unui bătrân de 100 de ani…?!
Trebuie să-ți mai spun și un alt lucru extrem de grav: am trecut de mai multe ori pe la Girafă in acea seară și am avut ocazia să observ o „mișcare” cel putin ciudată: inainte de a se pulveriza gaz lacrimogen in zonă , cei din echipele de prim ajutor au fost AVERTIZAȚI discret, prin șoptire la ureche de ceea ce urma să se petreacă. Deci: ACȚIUNEA A FOST PREMEDITATĂ…!!!
PS. Nu recomand niciunui sef din Jandarmerie să doarmă liniștit, ACESTE FAPTE NU VOR FI UITATE NICIODATĂ!

Scaraoțchi®

3.5.2019 la ora 9:18 am

Am și eu o întrebare: dacă ai fost mare ștab în Jandarmerie, când mergi la pușcărie ai dreptul să-ți iei cu tine uniforma militară și chipiul? Intreb în numele lui nea Alifie, se dă in vânt după uniforme și nu musai după cele din piele neagră prinse în capse nichelate…

Răspunde

RealGogu

3.5.2019 la ora 9:33 am

Am o intrebare pentru conducatoru’ iubit, pot sa i-o pun ?

Kafka

3.5.2019 la ora 11:23 am

Cea mai potrivita intrebare! Bravo! Rolul postacilor exact asta e, sa atraga oamenii de bun simt in dispute care sa-i abata de la subiectul principal: sefii jandarmeriei au facut ilegalitati si vor raspunde pentru asta! si punct.

kafka

3.5.2019 la ora 11:25 am

Comentariul meu este, evident, pentru intrebarea lui Scaraoțchi® (ca sa nu se inteleaga gresit)

Scaraoțchi®

3.5.2019 la ora 12:04 pm

Cu tot respectul maestre, presupun totuși că nu la mine te-ai gândit când ai scris despre rolul postacilor !?
PS. Cineva trebuie să încerce să țină cumva moralul ridicat, că doar nu se termină lumea cu o bandă de tâlhari ajunsă vremelnic la butoane…
PPS. Banda de tâlhari are zilele numărate și nu înțeleg de ce ne-ar fi teamă să ni-i imaginăm pe tâlhari in diferite ipostaze, la urma urmei un dram de visare nu strică nimănui.. !?
„Nea Vaselină,
Ai încropit bre apa la dușuri pentru că trebuie să vină dintr-o clipă într-alta…?”

kafka

3.5.2019 la ora 2:48 pm

Domnul Scaraoțchi®, se poate. Ma refeream la de-alde Spawn, A310 etc. care se baga in discutie cu diverse magarii pe post de argumente, pentru ca noi, comentatori cinstiti si cu cugetul liber, sa ne bagam cu ei in discutii futile si sa pierdem esenta care suna asa cum ai spus dumneata: Stabii din Jandarmerie si MAI pot sa mearga la puscarie cu uniforma pe ei? Deci, repet, comentariul era admirativ. O zi buna

Gladiatorul

3.5.2019 la ora 9:31 am

Mai avem de aşteptat. Carmen Dan, colonelul Paraschiv şi sextetul de la Scroviştea (Dragnea-Manda-Olguța-Vâlcov-Buşcu-Dinescu) nu apar în ancheta Parchetului Militar. Lucrează cinstit PM sau ne anesteziază puțin după metoda Dragnea & Co?

Răspunde

Alex

3.5.2019 la ora 10:29 am

Dar brutele de jandarmi care au ciomagit si gazat facând exces de gel si ascutând de ordine CRIMINALE, ăștia vor fi vreodată inculpați? sau e ca la Veroluția din 1989, și nu vom aveam nici un inculpat care a tras si omorât?

Ciobanul Bucur

3.5.2019 la ora 3:24 pm

@ Gladiatorul.
Si Dinescu? Poti sa-mi dai ceva detalii? Eu nu cunosc.
Multumesc anticipat.

Arion

3.5.2019 la ora 9:36 am

La romani si as crede ca numai la romani,functia vine la pachet cu cateva drepturi speciale printre care si dreptul de a dispune dupa bunul plac de viata supusilor,dreptul de a jigni,dreptul de a umili angajatul sau cetateanul de rand,dreptul la avansuri sexuale.Daca functionarul statului mai poarta si epoleti ,pachetul de drepturi speciale este si mai voluminos. Sa amintesc de drepturile salariale, dreptul la pensii speciale sau dreptul de a lasa mostenire o functie in stat.Cateva luni sau cativa ani de „racoare” nu le-ar strica sefilor Jandarmeriei pentru a le atrage atentia ca si ei sunt muritori dar mai ales ca cei mai multi dintre ei sunt slugi la partid.

Răspunde

Jos mafia PSD!

3.5.2019 la ora 9:44 am

Romanii sunt maimute slugarnice, carora le place sa fie calcati in picioare si nu ies la vot sa se apere impotriva mafiei PSD.
Aveti ce meritati. Si ce votati.

kafka

3.5.2019 la ora 11:33 am

As vrea sa te contrazic si sa spun nu la romani ci la PSD-isti, insa, din pacate, si prin alte partide se vad lucrurile astea… Si, lasand la o parte drepturile speciale care nu m-ar deranja daca lucrurile ar merge cum trebuie in tara noastra, as adauga pregatirea precara (sau de loc) a celor care ocupa functii de conducere in institutii de mare interes national a se vedea presedintele de 36 de ani fara studii in domeniu (de fapt nu stie nimeni ce studii are pentru ca nu are CV public) de la Agentia medicamentului, madam Triculescu, contabila de primarie, care a ajuns sefa ANAF sau madam Adriana Cotel, fosta farmacista si distribuitor de medicamente !!!, sefa la CNAS (va dati seama ce aranjamente isi face ea din pozitia aia). Iar lista e lunga tare.

Laura

3.5.2019 la ora 10:08 am

Sper ca procurorul general interimar – Dl. Licu – privit pe buna dreptate cu neincredere (ca doar si-a facut doctoratul – plagiat – sub indrumarea lui oprea), e de fapt un om care vrea sa-si spele rusinea asta „doctorala” si va purta mai departe lupta lui Augustin Lazar. Daca investigatiile evenimentelor din 10 august merg mai departe, se va ajunge si la dragnea & co. Curaj ! si pentru noi toti – la vot !

Răspunde

Alex

Leave a Reply: (What... You're shy?)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s