Liviu Dragnea aruncă în aer România şi compromite PSD. Cum a calculat paşii pentru ordonanţa de urgenţă salvatoare

https://adevarul.ro/news/politica/liviu-dragnea-arunca-in-aer-romania-si-compromite-psd-calculat-pasii-ordonanta-urgenta-salvatoare-1_5b2fdaefdf52022f757c2165/index.html

Liviu Dragnea are puterea de schimba legi în interesul său Liviu Dragnea are puterea de schimba legi în interesul său

Liviu Dragnea are puterea de schimba legi în interesul său Liviu Dragnea are puterea de schimba legi în interesul său

Liviu Dragnea aruncă în aer România şi compromite PSD. Cum a calculat paşii pentru ordonanţa de urgenţă salvatoare 20

24 Jun 2018 21:17:29
Autor: Sebastian Zachmann
Liviu Dragnea are puterea de schimba legi în interesul său Liviu Dragnea are puterea de schimba legi în interesul său

Prin refuzul de a demisiona din fruntea Camerei Deputaţilor şi prin dorinţa de a modifica legislaţia penală printr-o ordonanţă de urgenţă, Liviu Dragnea aruncă România într-un zonă nefrecventabilă pentru partenerii externi şi tranformă PSD într-un partid tributar strict interesului său imediat şi personal: anularea pedepsei cu executare. Surse din PSD explică pentru „Adevărul“ care e planul prin care Dragnea încearcă să se salveze.

Condamndat în primă instanţă la o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, liderul PSD Liviu Dragnea încearcă să se salveze sfidând interesele României, dar şi ale propriului partid. Surse social-democrate au confirmat pentru „Adevărul“ că juriştii PSD, în frunte cu Florin Iordache, pregătesc o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, astfel încât Liviu Dragnea să nu mai poată fi condamnat definitiv. Practic, este vorba de o nouă Ordonanţă 13, dar care va intra în vigoare imediat, nu după 10 zile, ca în iarna anului 2017, când a existat acel răgaz pentru a fi abrogată.

Ordonanţa de urgenţă ar urma să modifice articolul din Codul penal referitor la abuzul în serviciu, care a stat la baza condamnării lui Liviu Dragnea. Odată publicată în Monitorul Oficial – deci chiar dacă va fi în vigoare şi numai un minut -, ordonanţa de urgenţă va sili completul de cinci judecători de la Instanţa Supremă să-l achite definitiv pe Liviu Dragnea, în ciuda condamnării în primă instanţă.

Demersul liderului PSD de a ordona modificarea legislaţiei penale prin ordonanţă de urgenţă, adică peste noapte, este cu atât mai revoltător cu cât majoritatea PSD din Parlament tocmai a modificat Codul de procedură penală prin lege. Practic, o lege aflată în drum spre promulgare ar fi dublată de o ordonanţă de urgenţă. Care ar fi explicaţia? Liviu Dragnea susţine că Opoziţia frânează procedura prin care Codul penal şi Codul de procedură penală sunt adoptate în Parlament, deşi tot ce au făcut PNL şi USR a fost să sesizeze CCR, atribut oferit de Constituţie.

Eu nu pot să fiu de acord cu legile modificate prin Ordonanţe de urgenţă. PSD devine nefrecventabil.
Ecaterina Andronescu, senator PSD

O modificare atât de drastică a legislaţiei penale prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă, şi nu a unei legi, cu scopul de a servi unui lider politic ar pune din nou România în situaţia de a fi privită cu ochi critici de UE la capitolul stat de drept. Liderii europeni au anunţat deja că vor examina dacă schimbarea legislaţiei penale din România se face în acord cu standardele internaţionale. De cealaltă parte, Liviu Dragnea ignoră semnalele venite dinspre Bruxelles. „Dragnea ne-a spus clar în şedinţă că nu va ţine cont nici de ce zic amabsadele, nici liderii europeni, nici #rezist, nici Iohannis, nici serviciile. Nu-i e greu să spună asta, că nu dă el ochii cu liderii europeni“, a comentat pentru „Adevărul“ unul dintre social-democraţii care resping practicile liderului, dar ţine să rămână anonim.

„Pe mine mă îngrijorează radicalizarea. Eu nu pot să fiu de acord cu legile modificate prin OUG. E exact ceea ce criticăm noi acum, legile care au fost date, în trecut, prin OUG“, a spus Ecaterina Andronescu la Digi 24. Chiar în urmă cu doi ani, PSD critica acerb guvernarea Cioloş pentru că modifica legislaţia penală prin OUG. Numai că articolele modificate la acea vreme de tehnocraţi fuseseră declarate neconstituţionale de CCR. Azi, singura urgenţă ar fi salvarea liderului PSD.

„Cine să se revolte?“
Dincolo de efectele pe plan extern, decizia lui Liviu Dragnea de a nesocoti o hotărâre a Instanţei Supreme transformă întreg PSD-ul într-un partid captiv, nici măcar unor interese de grup, ci dorinţei unui singur om de a scăpa de braţul legii. Cum a ajuns PSD să se încoloneze în spatele lui Dragnea fără să crâcnească? „Răspunsul îl găsiţi la Congresul din primăvară, când Dragnea şi-a impus doar oameni de încredere în conducerea partidului. În plus, multe dintre organizaţiile din ţară sunt conduse de preşedinţi interimari, numiţi tot de Dragnea. Cine aţi vrea să se revolte?“, se întreabă, retoric, unul dintre liderii PSD din teritoriu. „PSD devine nefrecventabil“, a spus, cu subiect şi predicat, Ecaterina Andronescu, într-o emisiune la Realitatea TV. Ecaterina Andronescu este unul dintre cei mai apreciaţi membri PSD în teritoriu, însă n-a mai prins un loc în conducerea partidului ca urmare a „epurării“ ordonate de Liviu Dragnea.

Dăncilă şi-a anulat o vizită externă pentru ordonanţa de urgenţă
Premierul Viorica Dăncilă a anulat pe ultima sută de metri vizita programată în Oman, invocând situaţia politică internă, au declarat surse guvernamentale pentru „Adevărul“. Deplasarea premierului Viorica Dăncilă în Oman era programată pentru intervalul 24-26 iunie. „Erau puse la punct toate detaliile. Premierul s-a răzgândit pe motiv că urmează o săptămână politică agitată şi a anulat vizita în ultimul moment, mai exact vineri, deci cu mai puţin de 48 de ore înainte de plecare“, susţin sursele citate. Decizia premierului a venit imediat după ce conducerea PSD a votat, vineri, să-l susţină în continuare pe Liviu Dragnea la şefia PSD şi a Camerei Deputaţilor, în ciuda condamnării penale.

Miza răzgândirii ar fi ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul se pregăteşte să o adopte zilele acestea. Conducerea PSD se va reuni din nou cu scopul de a mandata Guvernul să adopte o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, după modelul Ordonanţei 13, susţin surse din conducerea PSD pentru „Adevărul“. „Dragnea şi Dăncilă caută să împartă responsabilitatea cu întreg partidul, de aceea nu vor să-şi asume direct o ordonanţă de urgenţă. Ştie toată lumea că va ieşi scandal, vor fi noi proteste“, comentează unul dintre liderii PSD. Social-democraţii ar putea organiza un nou miting în Capitală, ca răspuns la mişcările #Rezist. „Nu contează doar câteva mii de oameni care se strâng în faţa Guvernului, acolo, în Piaţa Victoriei, care de fapt nu reprezintă interesele naţiunii, ci alte interese. Am verificat aceste lucruri şi au alte interese, interesele altora. V-aş ruga să fiţi pregătiţi «cu arma la picior», când preşedintele ( Liviu Dragnea – n.r.) va fluiera, cu toţii să fiţi la Bucureşti”, a spus vicepremierul Paul Stănescu.

RECOMANDARI
VIDEO Momentul în care viitura a lovit năprasnic un sat din Munţii Apuseni. Imaginile apocaliptice au fost surprinse cu o cameră de supraveghere

Liviu Dragnea aruncă în aer România şi compromite PSD. Cum a calculat paşii pentru ordonanţa de urgenţă salvatoare

Un proces verbal al unei amenzi pentru injurii la adresa clasei politice, viral pe internet

Satul în care se găsesc comori dacice la tot pasul: „Te rogi să nu iasă nimic iveală“. Nu poţi săpa o groapă fără arheolog

Capodopera lui Putin: Cum se vede Mondialul de 12 miliarde de dolari de la faţa locului. Ruşii sunt la ani-lumină distanţă de noi
CLICK.RO
Speranțele Elizei Iliescu de a intra la un liceu bun, spulberate. Ce note a obtinut la contestatii

Corina Bud, imagine controversată pe net. Își atinge părțile intime

Ai putea crede că este o greșeala vestimentară, dar iată de ce Meghan Markle poartă pantofi mai mari

Cum a pus-o Teo Trandafir la punct pe Bianca Drăgușanu: «Ești liberă să te ridici și să pleci!»
DIGI24.RO
Condiția lui Ponta ca să voteze moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă

Un deputat USR propune un altfel de protest: În două-trei zile, Guvernul Dăncilă e istorie
HISTORIA.RO
„Recunosc, îmi place luxul“. Jackie Kennedy – iubiri rentabile, dar tragice

„A o întoarce ca la Ploiești“. Povestea unei expresii care a făcut istorie

Imagine rară cu Regele Mihai la filmările pentru pelicula „Tunurile din Navarone”

Relaţia dintre Nadia Comăneci şi Béla Károly în rapoartele Securităţii

ADAUGA COMENTARIU
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont
Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim
19 COMENTARII
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate

Codruta=Tepes
24.06.2018, 21:30:07
Un regim iliberal cu mandat de 2 ani, timp in care sa curete tara de infractorii si mafiotii care au capturat Romania. Un militar mana de fier. Daca vor iliberalism, iliberalism sa fie.

+3 (3 voturi)
Codruta=Tepes
24.06.2018, 21:34:15
Prima masura: confiscarea tuturor averilor peste un anumit prag care nu pot fi justificate, banii urmand a fi folositi pentru a scoate din intuneric si saracie zonele din sudul si estul tarii care au fost nenorocite de catre baronii ciumei rosii.

+6 (6 voturi)
L— Lara
24.06.2018, 21:32:20
……Ranjetul unui vataf care crede ca poate prosti o tara intreaga. Probabil se bazeaza pe cei 40% analfabeti functional cu drept de vot. Restul, ce faceti? Lasati vataful asta sa va conduca? Nu mai aveti nici un pic de demnitate? Ati ajuns sa aplaudati o agramata ca Dancila, pavianul de paie al vatafului Dragnea? Acceptati o redusa ca Firea, primar de Bucuresti (sa le fie rusine bucurestenilor ca au votat specimenul asta: parca nu ajungea plagiatorul de Oprescu!) O alta redusa ca Carmen Dan ( cacofonie voita si dedicata persoanei in cauza) ca ministru? Nu uitati: beizadele panaramelor astora vin din urma, o sa va conduca si pe voi si copiii copiilor vostri, daca nu faceti nimic si asteptati sa vina salvarea de la Parlamentul European, de la cei plecati din tara sau de la Sfantul Duh.

+4 (6 voturi)
Sergiu Popilian
24.06.2018, 21:40:20
Sfâtul Duh oricum este şters de pe listă deoarece aparține moralei teologice şi nicidecum moralei civile. A crede în Duhul Adevărului promovând minciunile paleriene (prin diversiune, distorsiune, omisiune, promisiune sau falsă compasiune) după părerea mea este doar o mare autoamăgire. Sau?…😁😁😁❤💛💙

-1 (3 voturi)
Sergiu Popilian
24.06.2018, 21:33:23
Dacă am înțeles corect ce spunea dl.Paler, politica n-are principii ci doar interese. Cu justiția e cumva la fel? Sau?…😁😁😁❤💛💙

0 (2 voturi)
Vezi toate comentariile (19)

NEWS

Paleologu: Greu putea alege preşedintele un moment mai prost pentru a-şi anunţa candidatura la un al doilea mandat 0

Liviu Dragnea aruncă în aer România şi compromite PSD. Cum a calculat paşii pentru ordonanţa de urgenţă… 0

Proiect de lege. Cum ar putea ieşi româncele la pensie mai devreme chiar şi cu 10 ani 0

Cupa Mondială: meci spectaculos între Japonia şi Senegal 0

Ce spun experţii despre candidatura lui Iohannis pentru al doilea mandat. Pe ce carte ar putea miza Dragnea şi… 0

Deputat PNL, scrisoare către jandarmi: Nu acceptaţi nicio presiune politică pentru reprimarea cu violenţă a… 0

Live-ul pe Facebook la volan poate duce la suspendarea permisului. Ce spun specialiştii în psihologia traficului 0

Rezultate loto 6 din 49 de duminică, 24 iunie 2018. Care sunt numerele norocoase extrase de Loteria Română 0

Ce condiţie pune Victor Ponta ca să voteze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă 0

Ploaie de goluri în poarta dinamovistului Penedo: Anglia a făcut scor cu Panama 0

Supriză mare la Halle: Roger Federer a fost învins în finală de tânărul Borna Coric. Nadal revine pe primul loc 0

Polonia – Columbia, un alt meci cu multe goluri? 0

Băsescu: România, stat membru NATO şi UE, se află la mâna şi mintea unui psihopat incult, dar avid de putere 0

Sorana Cîrstea şi Irina Begu, eliminate în primul tur la Eastbourne 0

Tomac: Dragnea trebuie să înţeleagă că pentru el linia de final nu e în “20 20”, ci mult mai aproape 0

Rezoluţie versus revoluţie 0

Surse. Viorica Dăncilă a anulat o vizită externă ca să rămână în ţară săptămâna viitoare, când PSD… 97

Leznaţiune sau lezraţiune? 3
SECTIUNI ADEVARUL.RO
News
Economie
Internaţional
Educaţie
Tech
Life & Style
Sănătate
Cultură
Entertainment
Top Fotogalerii
Top Video

Cauta in adevarul.ro
Versiunea Web Termeni si Conditii Politica de confidentialitate Politica de cookies Sus
© 2018 Adevarul.ro

Leave a Reply: (What... You're shy?)