Thid day in history: 16 iulie 1054… Are loc Marea Schismă/Σχίσμα του 1054/

image

image

image

image

image

image

image

16 iulie 1054…

Are loc Marea Schismă/Σχίσμα του 1054/Schisma anni 1054 in Occidente Schisma orientale sive Schisma Graecorum vocatur et in Oriente Schisma Latinorum vocatur.

Anul în care s-a petrecut oficializarea schismei este 1054, deși tensiunile datau de multă vreme între creștinătatea latină și cea greacă, cel puțin din secolul al VIII-lea, odată cu declanșarea crizei iconoclasmului( Iconoclasmul, din limba greacă eikon adică chip, înfățișare sau icoană și klasma adică a distruge, este o doctrină oficială a statului și a bisericii bizantine, între anii 726-843, care a impus distrugerea icoanelor și disciplinarea celor ce li se închinau.

Politica iconoclastă a reprezentat, de asemenea, reforme sociale, politice, administrative și legislative).

Astfel, au apărut două biserici distincte, una occidental-latină (numită ulterior Biserica Catolică) condusă de Papa de la Roma și una oriental-greacă (numită ulterior Biserica Ortodoxă) condusă de Patriarhul Constantinopolului( în realitate, șeful bisericii, începând cu Constantin I, era împăratul Imperiului Roman…« Un singur vicar pentru un singur Hristos… ».

Patriarhul Constantinopolului este și în prezent considerat de către bisericile ortodoxe drept șef onorific, simbolic, al ortodoxiei.

Este binecunoscută poziția de „Primul dintre egali” pe care o are față de celelalte biserici autocefale, aflate în deplină comuniune liturgică.

Leave a Reply: (What... You're shy?)