Ziua de azi in istorie: În 3 iulie 1759, la Brașov, s-a născut Peter Sigerus, farmacist și botanist sas

image

image

Este cunocută ca și Casa Haller.

În 3 iulie 1759, la Brașov/Kronstadt/Brassó,s-a născut Petrus Sigerus (sau Peter Sigerus), farmacist și botanist sas, considerat a fi întemeietorul botanicii farmaceutice din Transilvania.

A fost fiul lui Petrus Sigerus Sr., aurar, și al Rosinei Draudt.
A fost bunicul lui Emil Sigerus, etnograf, colecționar, istoric și scriitor.

A publicat, începând cu 1791, în revista „Sieben­bürgische Quartalschrift”, prima revistă științifică din Transilvania, un inventar al plantelor medicinale sălbatice din Transilvania, clasificate după sistemul lui Carl von Linné.
Pe lângă numele latin, erau menționate și numele populare în germană, săsească, maghiară și română.

În 1808 a fost rugat de către medicul-șef dr. Franz Nyulás, membru al dietei de la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg, să publice un Herbarium vivum pentru farmaciști, care urma să fie plătit prin abonament, iar în 1810 a publicat un exemplar cu 100 de reproduceri, pe care a dat-o senatorului brașovean Brenner, în folosul municipiilor.

Cele cinci exemplare mostre ale Herbarium vivum s-au păstrat. Colecția totală a florei transilvănene, cuprinzând 1.600 de genuri din 451 de specii, cuprinde 26 de volume.

Lucrarea a fost donată după moartea lui Petrus Sigerus de către fiul acestuia Karl Andreas liceului evanghelic sibian, apoi trecând în 1925 în proprietatea „Muzeului de științe naturale” din Sibiu/Hermannstadt/Nagyszeben.

Sigerus a fost totodată interesat și de meteorologie, lui datorindu-se primele măsurători meteorologice din Sibiu. A alcătuit și o colecție mineralogică, care a intrat în posesia „Asociației transilvănene de științe naturale”.(Alexandru Costin).

A murit în anul 1831, la Sibiu.

Foto,
Clădirea unde a funcționat farmacia “La Leu” (Zum Löwen) din Sibiu, între anii 1884 și 1948, când a fost naționalizată.

Este cunocută ca și Casa Haller.

sursa,

Leave a Reply: (What... You're shy?)