Biserica romano-catolică fortificată din Leliceni (Sfântul Spirit al Ciucului)- Sat atestat documentar în limba latină, încă din anul 1332 – Sacerdos de Spiritu

image

image

image

image

Biserica romano-catolică fortificată din Leliceni, în maghiară Csíkszentlélek, în trad. “Sfântul Spirit al Ciucului”, în germană Heiligengeist, Ținutul Secuiesc/Székelyföld/Szeklerland, Transilvania/Erdély/Siebenbürgen.

Sat atestat documentar în limba latină, încă din anul 1332 – Sacerdos de Spiritu. Biserica a fost construită în secolul al XV-lea și a fost restaurată în anul 1806.
( Una dintre clopotele din turnul bisericii este datat: 1502 ! Populația localității a fost în bună parte măcelărită de incursiunile tătarilor din Crimeia/Bugeac, din oct.1661 și febr.1694, după care cu greu și-a renenit, iar așezarea conexă Hosszúaszó/ Hosasău s-a stins de tot. (Hosszúaszó = vale lungă seacă) De vreun deceniu orășenii au redescoperit frumusețea și avantajele Leliceniului și sau construit multe case familiare moderne, la un pas de orașul M.Ciuc.)

Leave a Reply: (What... You're shy?)