CETATEA BOLOGA VA FI RESTAURATA si pusa in circuitul turistic printr-un proiect in valoare 2.697.600 RON (600.000 euro), realizat de Primaria si Consiliul local Poieni jud.Cluj.

image

image

image

CETATEA BOLOGA VA FI RESTAURATA si pusa in circuitul turistic printr-un proiect in valoare 2.697.600 RON (600.000 euro), realizat de Primaria si Consiliul local Poieni jud.Cluj.

Punct strategic pe drumul care ducea la Oradea, fortăreața a servit și drept refugiu pentru populația locală în momentele de restriște. A câștigat importanță în secolul XVII, când otomanii au cucerit Oradea și împiedica acțiunea de colectare a taxelor. Sultanul a ordonat demolarea ei, dar ordinul nu a fost dus la îndeplinire. Regele Sigismund de Luxemburg a donat Bologa împreună cu Cetatea Bran lui Mircea cel Bătrân, după semnarea la Brașov a tratatului de alianță împotriva Imperiului Otoman în 1399.A fost distrusă însă mai târziu de lobonți prin explozie. Turnul și o mare parte din ziduri au mai rămas încă în picioare. La mijlocul secolului XX turnul și-a pierdut acoperișul, probabil ultimul element din lemn al ruinelor.

Link pagina sat Bologa: https://www.facebook.com/satulbologa/?__mref=message_bubble

Fotografi: Giurgiu Camelia si  Cosmin Giurgiu
©2016 GVT Media
http://www.ghidvideoturistic.ro

Leave a Reply: (What... You're shy?)