4 iunie 1989: În Polonia au loc alegeri câștigate de celebrul sindicat „Solidaritatea”,

image

4 iunie 1989:
În Polonia au loc alegeri câștigate de celebrul sindicat „Solidaritatea”, condus de Lech Walesa, singura mișcare muncitorească independentă întâlnită vreodată într-un stat comunist; la 19 august 1989, s-a format primul guvern postcomunist, condus de Tadeusz Mazowiecki.

A fost printre ultimii deținuți politici eliberați, la 23 decembrie 1982. În 1987 a petrecut un an în străinătate, discutând cu politicieni și reprezentanți sindicali. El credea cu convingere în procesul de cucerire a puterii de la Partidul Muncitoresc Unit Polonez prin negocieri și a jucat astfel un rol activ în discuțiile Mesei Rotunde, devenind unul dintre cei mai importanți arhitecți ai acordului prin care s-a decis organizarea de alegeri parțial libere la 4 iunie. La 17 august, Mazowiecki s-a întâlnit cu Lech Wałęsa, care i-a oferit postul de prim-ministru în guvernul ce urma să se formeze.

Guvernul Mazowiecki a reușit să efectueze numeroase reforme fundamentale într-o perioadă scurtă de timp. Sistemul politic a fost schimbat profund; s-au introdus o gamă largă de libertăți cetățenești și un sistem multipartid.

Leave a Reply: (What... You're shy?)